Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emlékművet kapnak az angliai rabszolgák

2006. december 22. 12:30

A londoni Hyde Parkban emlékmű felállítását tervezik annak a több millió rabszolgaságba vetett afrikainak az emlékére, akik Angliában éltek és dolgoztak.

<

A rabszolgaság emlékműve
Zanzibárban

1805-ben a Parlament Alsóháza megszavazta a rabszolga-kereskedelmet betiltó törvényt, ám az a Lordok Házában megbukott. A következő évben Lord Grenville szenvedélyes beszédet tartott erről a témáról, amelyben a rabszolgaságot "az igazságosság, az emberiesség és a tisztességes politizálás elveivel ellentétes" tevékenységnek nevezte.

Erre aztán 1807-ben a Felsőház tagjai is elfogadták a törvényt, amely azonban csupán a rabszolgák elfogását és a velük való kereskedelmet tiltotta meg, és a rabszolgaság intézményét csak 1833-ban törölte el az angol Parlament.

A tervezett emlékmű 2007-ben, a rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulójára készül el. A Hyde Park rózsakertjében már kijelölték a területet, a Memorial 2007 nevű szervezet pedig megkezdte a mintegy 1,25 millió font összegyűjtését a tereprendezésre, az emlékmű megtervezésére, padok és információs táblák felállítására, valamint az afrikai növényvilág bemutatókertjének kialakítására.

Az emlékművel mindazon férfiaknak, nőknek és gyerekeknek emléket állítanak, akiknek el kellett szenvedniük a kényszermunka megaláztatását, akiket elhurcoltak az otthonaikból, megfosztottak kultúrájuktól.

Az évfordulóra figyelve a Múlt-kor korábban arról is tudósított, hogy újraírják az angliai rabszolgaság történetét, illetve, hogy Tony Blair a korábbi várakozásokkal szemben csupán "mély szomorúságát" fejezte ki Nagy-Britannia rabszolga-kereskedelemben játszott szerepe miatt, így a teljes bocsánatkérésre továbbra is várni kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emlékművet kapnak az angliai rabszolgák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra