Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Iskolai tantárgy lesz a hazafiság Japánban

2006. december 19. 16:00

A japán szenátus pénteken a hazafiság iskolai oktatásának bevezetéséről hozott határozatot, az oktatási reform ezzel egy 1945 óta tabutémának számító feladatkörrel bővült ki.

<

A képviselőház november 16-án fogadta el az új szöveget, amely az 1945 és 1952 közti amerikai megszállás alatt kihirdetett oktatási kerettörvényt újítja meg.

Abe Sindzo japán miniszterelnök belpolitikai intézkedései közt különösen nagy hangsúlyt fektet az oktatás reformjára, illetve azon belül a hazafiság oktatásának kérdésére. Az új japán oktatási törvény definíciója szerint a hazafiság `a hagyományok és a kultúra tiszteletét, illetve a (japán) felemelkedéshez, valamint a nemzetközi békéhez és fejlődéshez hozzájáruló japán nemzet és föld iránti szeretetet` jelenti.

A nankingi mészárlás ellen is tiltakoztak

A vitatott reform megosztotta a japán közvéleményt, és kiváltotta a baloldali szervezetek bírálatát. A pedagógusok szakszervezete szerint a hazafiság iskolai tanrendbe való beillesztése a múlt századi birodalmi Japánra emlékeztet. Közel 400 tüntető, köztük pedagógusok és diákok vonultak pénteken a parlament elé, hogy tiltakozzanak a reform ellen.

Japán és szomszédai a mai napig a birodalmi örökség árnyékában próbálják feldolgozni a múltat. Az új oktatási reform mellett nbemrég arról is beszámoltunki, hogy közös bizottság szerkeszti a japán-kínai történelemkönyvet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Iskolai tantárgy lesz a hazafiság Japánban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra