Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb szenzációs lelet Szent Pál sírja mellett

2006. december 18. 13:15

A vatikáni régészek nemrég jelenteték be Szent Pál sírjának megtalálását. A sír mellett folytatott ásatásokon azonban előkerült a Szent Péter székesegyház 16. századi átépítésének egyik nagyszabású vázlata is.

Márványpadlóba karcolták a Szent Péter székesegyház vázlatát

Az ásatást az épület 19. századi tervrajzainak segítségével kezdték meg, ugyanis 1823-ban egy pusztító tűz után szinte teljesen újjá kellett építeni a templomot. Az első vizsgálatok során a régészek sikeresen rekonstruálták az eredeti templom alakját, melyet az i.sz. 4. században, 386-ban építettek.

A tényleges ásatás a bazilika fő oltára alatt vette kezdetét, és a Vatikán kutatói így jutottak el a kőszarkofághoz, mely az eredeti negyedik századi épület alapjainál található. Az itt talált síron a következő felirat látható: `Pál apostol, vértanú`. A 2002-ben kezdődött és ez év novemberében befejeződött ásatások eredményeit a múlt héten tartott sajtótájékoztatón ismertették.

A Róma második legnagyobb templomaként is nyilvántartott Szent Pál bazilikában folytatott ásatások során a kutatók a föld alatt alig egy méterrel egy érdekes, reneszánsz kori különlegességet is találtak. A Szent Péter székesegyház falainak és boltíveinek vázlatát az egykori padlózat 1726 márványdarabjába karcolták bele.

A kutatók szerint Michelangelo halála (1564) után a tervezési és kivitelezési munkálatokat átvevő Giacomo della Porta készítette a rajzokat a kupola befejezéséhez (1588-90). Carlo Visconti, a feltárás egyik vezetője szerint a tervrajz elkészítéséhez máshol nem volt hasonló méretű felület.

A Pál sírjának felnyitásához szükséges engedélyre váró szakemberek jelenleg azon gondolkodnak, hogy az egykori padlót is rekonstruálják, majd kiállítják, hogy zarándokok, kutatók és diákok is megtekinthessék a páratlan tervezési feladat e ritka lenyomatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb szenzációs lelet Szent Pál sírja mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra