Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szeretnék visszakapni a Gyíkölő Apollót a görögök

2006. december 18. 11:00

A görög kulturális minisztérium tiltakozik az ellen, hogy egy, az egyesült államokbeli Clevelandi Múzeumban őrzött, Praxitelész alkotásának tartott szobrot kikölcsönözzék a párizsi Louvre-nak.

Athén szerint elorzott műkincsről van szó, amelynek párizsi útja csak megnehezítené, hogy Görögország az ókori műalkotást valaha is visszaszerezhesse. Az AFP-nek a minisztérium egyik illetékese elmondta: attól tartanak, hogy ha az i.e. 4. századból való, a nagy görög szobrásznak tulajdonított művet kiállítanák Párizsban, ez csak erősítené annak kétes úton szerzett amerikai "legitimitását".

A Szauroktonosz (Gyíkölő) Apolló nevű, fiatal férfit megjelenítő ókori alkotást az elmúlt század kilencvenes éveiben egy olasz hajó legénysége emelte ki a Görögország és Olaszország közötti nemzetközi vizekből. Athén szerint, tekintettel erre a tényre, Rómának kellene benyújtania az igényt a szoborra, majd közösen kellene megvitatni a további sorsát.

A két ország között gyümölcsöző együttműködés indult meg annak érdekében, hogy viszaszerezhessék a műtárgyak feketekereskedelme révén külföldre került antik (és későbbi) kincseiket a külföldi múzeumokból. Legutóbb a Los Angeles-i Getty-múzeumtól sikerült visszaszerezniük ilyen értékekeiket.

A Gyikölő Apolló körüli huzakodás egyelőre azzal az eredménnyel járt, hogy kétségessé vált Görögország részvétele a márciustól júniusig tervezett párizsi kiállításon. A párizsi Louvre-nak a clevelandi szoborra vonatkozó válaszáig a görög antikvitások központi felügyelete felfüggesztette eddigi engedélyét arra, hogy a görög múzeumok Praxitelész több más alkotását kikölcsönözhessék a Louvre-nak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szeretnék visszakapni a Gyíkölő Apollót a görögök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra