Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Online kottákból dirigálhatók a Mozart-művek

2006. december 13. 17:00

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600 szerzeményének partitúráit az interneten.

<

Az idén ünnepelték Mozart születésének 250. évfordulóját. Ennek mintegy záróakkordjaként az új Mozart-kiadás digitalizált verziója teljes terjedelmében felkerült az internetre. `Már az első két órában 45 ezren keresték fel a honlapot, ilyesmire nem is számítottunk` - mondta Ulrich Leisinger programigazgató telefonon a Reutersnek.

A digitális korszak előtt: a Musikverein igazgatója Mozart-kéziratot mutat a japán császári párnak és Thoma Klestil államelnöknek

Az érdeklődők a legalább 24 ezer kottaoldal között egy keresőprogram segítségével bármit megtalálnak, amit a zeneszerző műveivel kapcsolatban tudni szeretnének. Ha valaki például begépeli azt, hogy Pamina, a honlap megmutatja neki mind az öt áriát, amit a Varázsfuvolában énekel a szereplő, sőt a hozzájuk fűzött kritikai megjegyzéseket is.

Az "aranyalapnak" tartott új Mozart-kiadás jogtulajdonosa, a németországi Barenreiter 400 ezer dollárt (76,9 millió forint) kapott a digitális megjelentetésért. A projektet a Packard Humanities Institute anyagi támogatásával valósították meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Online kottákból dirigálhatók a Mozart-művek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra