Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Groteszk Disneylandet tervezett Michelangelo

2006. december 12. 16:00

Egy olasz kutató szerint a reneszánsz zseni tervezte a Viterbóhoz közeli Bomarzóban található, évente ezreket vonzó, mitologikus szoborfigurákkal tömött parkot.

<

A furcsa óriásokat, sárkányokat, háromfejű kutyákat, mitológiai hősöket felvonultató különös parkot a reneszánsz zseni tervezte, és azt műhelyének legmegbízhatóbb tagjai építették - állítja Enrico Guidoni, a római egyetem művészettörténésze. Guidoni elméletét A bomarzói szent liget az európai kultúrában (Il Sacro Bosco di Bomarzo nella cultura europea) című könyvében fejtette ki, amely nemrég jelent meg Olaszországban.

A szent ligetet, vagy inkább groteszk tündérkertet Bomarzo patrónusa, a művészetkedvelő zsoldosvezér, Pier Francesco ('Vicino') Orsini rendelte meg fiatal felesége emlékére. A 16. századtól egészen  mostanáig a szakértők úgy vélték, hogy a kertet Pirro Ligorio építész találta ki, aki Michelangelo halála befejezte a Szent Péter Bazilikát.

Guidoni szerint ez a tévedés azon alapul, hogy Ligorio volt Michelangelo örököse. Szerinte azonban az életnagyságúnál is nagyobb figurák Michelangelo képzeletét és játékos oldalát mutatják. A szörnyek mintegy véletlenszerűen állnak a kertben, és ez egyesek szerint arra utal hogy mindezt a szomszédos Villa Farnesevel és Villa Lantével szemben, a nagy reneszánsz kertek túltervezettségének ellenpéldájaként készítették el.

A park eklkészülte után közel 300 évig állt elhagyatottan, a növényzet teljesen benőtte. Az 1970-es években aztán a Bettini család restauráltatta, és a ma is magántulajdonnak számító kert komoly turistalátványossággá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Groteszk Disneylandet tervezett Michelangelo

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra