Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiadták Bunuel forgatókönyveit

2006. december 7. 16:00

Luis Bunuel spanyol filmrendező legjelentősebb filmjeinek forgatókönyvét tartalmazza az a könyvsorozat, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a Cervantes Intézetben.

<

Minden, ami Bunuel

L'Harmattan kiadó által gondozott sorozat bevezető darabja az Utolsó leheletem című önéletrajz, a következő három kötet pedig tíz forgatókönyvet foglalja majd magában.

Az önéletrajzi kötet az Oscar-díjas filmrendező és barátja, forgatókönyvíró társa, Jean-Claude Carriere beszélgetései alapján született, a könyvet 1982-ben, Bunuel halála előtt egy évvel adták ki Párizsban.

A forgatókönyveket tartalmazó első, már korábban megjelent részben az alkotó első két filmjének szövege, a húszas-harmincas évek szürrealista mozgalmának két jelentős kortörténeti dokumentuma olvasható: Az andalúziai kutya, amelyet Salvador Dalíval közösen írt, valamint a Párizsban forgatott Aranykor. Ezek mellett a hatvanas évek első felének két kiemelkedő műve, a Spanyolországban készült Viridiana és a mexikói korszak legismertebb alkotása, az Öldöklő angyal is szerepel a kötetben.

Az andalúziai kutya és az Aranykor forgatókönyvében a szerkesztők vastag, illetve vékony betűvel különböztetik meg a megvalósult film szövegét az eredetitől, a többi alkotás esetében az eredeti forgatókönyvet közölték. "A forgatókönyv egy közbülső állomás, amely csak a filmmel összehasonlítva nyeri el igazi értékét: ennek a könyvnek akkor nincs hiányossága, ha az olvasók megnézik az alkotást is" - mondta a keddi bemutatón Pálfi György filmrendező, aki saját bevallása szerint alkotói bátorságot is tanult a spanyol művésztől. Pálfi György mellett Iványi Marcell filmrendező, Bikácsy Gergely filmkritikus és Imrei Andrea fordító is részt vett a bemutatón, amelyen Luis Bunuel filmjeinek aktualitásáról, provokatív hangvételéről és megértési nehézségeiről is szó volt.

A sorozat második és harmadik kötete a tervek szerint három-három forgatókönyvet tartalmaz majd: az Egy szobalány naplóját, a Tristanát és a Tejutat, valamint a hetvenes évek végén forgatott trilógiát (A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja, A vágy titokzatos tárgya).

Luis Bunuel 1900-ban született a spanyolországi Calandéban. Az 1920-as évek végén Franciaországban kezdte filmrendezői tevékenységét, a francia avantgardisták - a szürrealisták - jelentős képviselője lett. A harmincas években áttért a realista stílusú dokumentumfilmek készítésére. Néhány évig Spanyolországban dolgozott, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahonnan 1946-ban Mexikóba költözött. A burzsoázia diszkrét bája című filmjével 1972-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Luis Bunuel 1983. július 29-én halt meg Mexikóban.

A Cervantes Intézet filmklubot is szervez a rendező alkotásaiból, a spanyol kulturális központ január 16-ig az alkotó 13 filmjét vetíti majd le.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiadták Bunuel forgatókönyveit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra