Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régészek rombolják le az egyiptomi falut

2006. december 6. 11:45

Hat évtizednyi halasztás után megszületett a döntés Egyiptomban: a Luxorhoz közeli Kurna település lakóit kiköltöztetik otthonaikból.

<

Az egyiptomi kormányzat ünnepélyes keretek közt jelentette be, hogy 3200 családot költöztetnek el Kurnából az onnan 5 kilométerre található Tarefben épülő lakóparkba. A bejelentés után tartott rendezvényen megjelentek az első bulldózerek is, és leromboltak négy lakatlan házat.

A település az első európaiak megjelenésével épült fel a 18. század végén, és főként az ásatásokon dolgozó munkások lakták. A kormányzat a második világháború óta próbálta megoldani ezt a költöztetést, ám a tárgyalások eddig mindig elakadtak. A régészek szerint a lakosság kitelepítésére a sírok védelme miatt volt szükség, hiszen azokat szerintük az utóbbi időben egyre gyakrabban fosztogatták.

Kincseket rejt a föld mélye

A legtöbb lakó a közeli Királyok Völgye idegenforgalmából él, és szerintük egy költözéssel elesnének ettől a jövedelemtől, ráadásul az új lakások túl kicsik. Sokan azonban mostanra belefáradtak a tiltakozásba, és inkább költöznek. Mások épp a középkori életkörülményekbe fáradtak bele: az ókori sírok védelme érdekében a hatóságok már eddig is megtiltották, hogy csatornáztassák a települést, és további épületeket húzzanak fel.

Rania Yusuf, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának luxori képviselője szerint a családok nem ellenkeztek a költözés ellen. A szervezet vezetője, Zahi Hawass élete álmának nevezte a település régészet számára történő megkaparintását, ugyanis szerinte a hely tele van rejtett kincsekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régészek rombolják le az egyiptomi falut

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra