Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a legrégibb Stonehenge-ábrázolást

2006. december 5. 13:15

Egy 1440-ből származó, Scala Mundi nevet viselő kézirat rejti a híres kőkör legrégibb ismert ábrázolását.

<

A Franciaország északi részén fekvő Douaiban talált madártávlati rajz azt sugallja, hogy az eredeti öt trilitonból a 15. században még négy állhatott, míg mára már csak három maradt meg.

A Scala Mundi szerint Stonehenge-et Merlin, a varázsló építette 480 és 486 között, és `nem erővel, hanem művészettel hozta és emelte az óriások gyűrűjét Írországból`. Bár a kutatók két korábban készült, Stonehenge-et mutató rajzot is azonosítottak már, azok közül most ez a legteljesebb, hiszen ezen a kör építésének technikai metódusa is látható - számolt be róla a The Guardian.

A nagyközönség számára a Christian Heck művészettörténész által azonosított rajz jövőre az angol Régészszövetség 300. évfordulója alkalmából rendezendő különleges tárlat középpontjaként lesz megtekinthető.

Stonehenge köveit a mai napig ismeretlen módon hozták a nyugat-walesi kőfejtőkből, egyesek szerint gleccserek szállították azokat. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy kilenc újkőkori építményt tártak fel a Világörökség részét képező Stonhenge-nél. Ez az első alkalom, hogy házhoz hasonló építményeket találtak ezen a területen. Az azonban biztosnak tűnik, hogy Stonehenge a téli napforduló ünnephelye volt.

Stonehenge egyedülálló az angol örökség darabjai között: függőleges kövei, sosem merültek feledésbe, azt egy angolszász költő is megénekelte, és az egyik legkorábbi brit fotó is itt készült. Nem véletlen, hogy bekerülhet a modern világ hét csodája közé is. A nemrég elvégzett centenáriumi légifotózás után azonban egyértelművé vált: a Stonehenge lényegesen rosszabb állapotban volt egy évszázaddal ezelőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a legrégibb Stonehenge-ábrázolást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra