Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kalapács alatt Tiziano ismeretlen festménye

2006. december 4. 09:30

Tiziano, a nagy velencei festő egy eddig ismeretlen festményét azonosították Spanyolországban, és a vásznat Madridban bocsátják árverésre. A kikiáltási ár 360 ezer euró, azaz 92 millió forint lesz.

<

Az előkelő öltözetű fiatal nemes hölgyet ábrázoló portrét az olasz reneszánsz mester valószínűleg 1549 és 1550 között, pályája csúcsán festette. A képet birtokló család nem tudta, hogy a mű Tiziano munkája, ez csak akkor derült ki, amikor szakértői vizsgálatnak vetették alá.

A mű eredetileg egy, a francia királyi házzal rokonságban álló főúri család, valószínűleg a Condé-hercegek valamelyikének tulajdonában volt, tőle került egy andalúziai arisztokrata famíliához, amely 1985-ben adta el a jelenlegi tulajdonosnak. Az utóbbi a Segre spanyol aukciósházra bízta a kép értékesítését, amire a december 19-i árverés szolgáltat alkalmat.

Tiziano Vecellio (1485-1576) sokoldalú művész volt, vallási és mitológiai festményeivel is nagy hírre tett szert. Emellett kiváló portréfestőként tartották számon, kora sok hatalmasságát örökítette meg. Az árverésre kerülő női képmás értékét növeli, hogy Tiziano 117 portréja közül csak mintegy tizenöt készült a gyengébb nem valamelyik képviselőjéről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alatt Tiziano ismeretlen festménye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra