Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten árulták II. Ramszesz hajszálait

2006. december 1. 10:15

Eladók II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiájának hajszálai - ez volt olvasható egy francia internetes oldalon. Az apróhirdetés feladóját Grenoble közelében található otthonában kedden este őrizetbe vette a rendőrség.

A hajszálak eredetiségét bizonyítani hivatott fotókkal és igazolásokkal ellátott hirdetés szerint a feladó az egyedüli a világon, aki birtokában van a Kairói Múzeumban őrzött múmiából származó ereklyéknek. Attól függően, hogy a hajszálak mellé az érdekeltek esetleg a bebalzsamozásból származó gyantadarabokra is igényt tartanak, minőség és mennyiség szerint 2000 és 2500 euró között vásárolhatóak meg a példányok.

A jóhiszemű hirdető azt is tudatta, hogy az i.e 1279 és 1213 között uralkodott egyiptomi fáraó múmiájához édesapjától jutott hozzá, aki egyike volt azoknak a francia kutatónak, akiket 1977-ben azzal bíztak meg, hogy derítsék ki, mi lehet az oka a múmia állaga romlásának.

A 87 éves korában, feltehetően fogszepszisben elhunyt fáraó múmiáját az egyiptomi múzeum harminc évvel ezelőtt Franciaországba küldte, ahol meg is fejtették a titkot: egy ritka gomba támadta meg a 172 cm magas bebalzsamozott testet, amelyet 1977 májusában gammasugarakkal kezeltek Grenoble-ban. A sikeres beavatkozás után a relikvia visszakerült a Kairói Múzeumba. A harminc évvel ezelőtti út - melynek során Franciaország államfőnek kijáró tisztelettel fogadta a 3200 éves múmiát - volt az első és egyetlen alkalom, hogy II. Ramszesz elhagyta hazáját.

A férfinél talált maradványok

Egyiptológusok szerint a történet hihetetlennek tűnik, mert a kutatóknak harminc évvel ezelőtt hatóságilag megtiltották, hogy a múmia bármilyen darabját megőrizzék, de valamennyien úgy vélték, hogy komolyan kell venni az ügyet. "Ha bebizonyosodik, hogy tényleg II. Ramszesz hajszálairól van szó, akkor nem Franciaország, hanem a kutató szegte meg adott szavát" - jelentette ki Christian Leblanc, a múmia egyik legismertebb franciaországi szakértője.

A hirdetést feladó 50 éves postás lakásán a rendőrök egy tucatnyi apró nejlonzacskókba csomagolt hajszálat találtak, s a férfit egész nap faggatta a rendőrség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten árulták II. Ramszesz hajszálait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra