Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A britek sajnálják a rabszolga-kereskedelmet

2006. november 30. 11:45

Tony Blair a korábbi várakozásokkal szemben csupán "mély szomorúságát" fejezte ki Nagy-Britannia rabszolga-kereskedelemben játszott szerepe miatt, így a teljes bocsánatkérésre továbbra is várni kell.

<

Mély szomorúsággal kell emlékeznünk

Hétfőn az angliai afro-karibi közösség New Nation című lapjában jelent meg Tony Blair angol miniszterelnök nyilatkozata, amelyben `mély szomorúságát` fejezte ki Nagy-Britannia transzatlanti emberkereskedelemben játszott történelmi szerepe miatt. Blair az angliai rabszolga-kereskedelem jövőre esedékes 200. évfordulójára tekintettel próbálta megnyugtatni a kedélyeket, s olvasóink számára korántsem ismeretlen igyekezetről tett tanúbizonyságot. Legutóbb például arról számolhattunk be, hogy utólagosan elnézést kért egy rabszolga-kereskedő leszármazottja, majd pedig arról, hogy újra kívánják írni az angliai rabszolgaság történetét.

"Nehéz elhinni, de ami ma emberiség elleni bűncselekménynek számít, akkoriban teljesen legális volt" - írta Blair. "Szerintem a bicentenárium nem csak arra ad lehetőséget, hogy elmondjuk, milyen szégyenteljes örökségünk a rabszolga-kereskedelem, és egyúttal mindörökre megbélyegezzük..., hanem arra is, hogy mély szomorúságunkat fejezzük ki, hogy mindez egykor megtörténhetett és a mai, jobb időkben végre újra bízzunk egymásban". Blair szerint "a transzatlanti rabszolga-kereskedelem a történelem egyik legembertelenebb vállalkozása volt. Nincs más hátra, minthogy beismerjük, Nagy-Britannia aktív szerepet játszott ebben a történetben... A brit birodalom felemelkedése és globális vezető szerepre jutása csakis a gyarmati rabszolgamunka rendszerének alapján vált lehetségessé, és ahogy eltörlésére emlékezünk, emlékeznünk kell a benne játszott szerepünkre is."

Bár Nagy-Britannia a számára oly nagy gazdasági fellendülést hozó rabszolgaság eltörlésében valóban élen járt, a felelősség beismerése és a bocsánatkérés korántsem megy könnyen. 1999-ben Liverpool városi tanácsa formálisan bocsánatot kért a város rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért, ahogy 2006 februárjában az anglikán egyház is megtette hasonló nyilatkozatát. Sokan azonban történelmi szemléletformálással, illetve jogi állásfoglalással kívánják kikényszeríteni a társadalmi változást.

A korábban nagy rabszolga-kereskedő országok közül egyedül Franciaország tett lépéseket az ügyben, ott ugyanis 2001-ben keresztülvitték a Taubira törvényt, amely emberiség ellenes bűncselekményként bélyegezte meg a rabszolga-kereskedelmet. Szintén ebben az évben az EU közös nyilatkozatot adott volna ki, ám azt Anglia, Spanyolország, Holllandia és Portugália tiltakozása miatt végül elhalasztották.

Blair mostani bocsánatkérését a legtöbben lelkesen fogadták, ám a kritikus hangok szerint hiába a példaértékű személyes lépés, a társadalmi szintű bocsánatkérés még messze van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A britek sajnálják a rabszolga-kereskedelmet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra