Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Esterházy-kincsek az Iparművészeti Múzeumban

2006. november 29. 16:00

<

Az utolsó simításokat végzik a restaurátorok

Szilágyi András, a kiállítás kurátora elmondta, hogy csaknem fél évszázada próbálják helyreállítani a restaurátorok a II. világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett kincstár legkiemelkedőbb darabjait, amelyek a szakértők munkájának köszönhetően eredeti szépségükben tündökölhetnek majd a kiállításon. A restaurált kincsek közül sokat, például az ékkövekkel díszített török díszbuzogányt, most láthatja először a nagyközönség.

E. Nagy Katalin restaurátor ismertetése szerint a textilműhelyben a múzeum raktáraiban őrzött, a XVI-XVII. századból származó 9 viselet, 3 nyereg, több íj- és nyíl-tegez, valamint lótakaró újult meg erre az alkalomra. A kiállítás anyagában több különlegesség is található, így látható lesz például az a két évig restaurált esküvői dolmány, amit herceg Esterházy Pál nádor viselt 1682-ben, amikor Thököly Évával házasságot kötött. A mátka bársony, korallgyöngyökkel kivarrt szoknyája és ingválla szintén a tárlatot gazdagítja. A műtárgyak egy része török munka, de spanyol és olasz viseletek is szerepelnek köztük.

A szakember elmondta, hogy a történeti kor felderítése után, az öltözetbe szinte `belebújva` következtetnek a készítés technikájára, ezt követik az anyagvizsgálatok, az állapotfelmérés, csak ezután kezdődhet meg a textil restaurálása. A viseletek a második világháború alatt megrongálódtak, szinte ásatási anyagként kerültek a múzeumba 1949-ben - tette hozzá.

Az ötvös restaurátor-műhelyben szintén az utolsó simításokat és a tisztítási munkálatokat végzik néhány páratlan ötvösművön: az ékkövekkel díszített török buzogányon, az Átváltozások című Ovidius-mű jeleneteivel díszített elefántcsont-agyaron, drágaköves és zománcdíszes ékszereken, valamint a kiállítás jelképén, az Esterházy-díszpajzson. Szilágyi András elmondta, hogy a kiállítás alkalmából 70-80 felbecsülhetetlen értékű ötvösmű lesz látható, ezek közül csaknem ötven újult meg a restaurátorok munkájának eredményeként, így például egy, Szapolyai János magyar király által készíttetett díszserleg.

A kiállítás látogatható: 2006. december 12. - 2007. január 12.
A kiállítás helyszíne: Iparművészeti Múzeum, Budapest, IX. Üllői út 33-37.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Esterházy-kincsek az Iparművészeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra