Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Esterházy-kincsek az Iparművészeti Múzeumban

2006. november 29. 16:00

Az Esterházy-kincsek közül mintegy 130 műtárgyat vonultat fel az a kiállítás, amely december 13-án nyílik meg Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

<

Tárlókban a dúsgazdag arisztokrata-gyűjtemény

Egy dúsgazdag arisztokrata család műgyűjteményének pompás darabjait tárja látogatói elé a kiállítás. Egyedülálló műfaji sokoldalúság jellemzi a kollekciót; a csillogó ötvösműveket, ékszereket és díszfegyvereket pazar textíliák - többségükben előkelő főúri viseletek -, továbbá nagyméretű, egészalakos képmások egészítik ki, amelyek az Esterházy-család korai történetének jeles alakjait ábrázolják. A kiállított művek többsége a 16-17. században készült. Alkotóik - többek között a nürnbergi Hans Petzolt, az augsburgi Drentwett művészcsalád tagjai, s a korszak nagyhírű magyar ötvösei - méltán sorolhatók az európai manierista és a barokk iparművészet legkitűnőbb mesterei közé.

A kiállítás azonban nem csupán gyönyörködtetni, elkápráztatni kívánja közönségét. Az egyes műalkotások bemutatása, exponálása során mintegy végigvezetik a látogatót a kincstár történetén; a kezdetektől a 20. századig. Ebben az összefüggésben kapnak különös hangsúlyt az Esterházy családnak azok a prominens személyiségei, akik a família vagyonát, rangját megalapozták, s akik a 17. században kiemelkedő szerepet töltöttek be Közép-Európa politika- és hadtörténetében. Róluk és a velük kapcsolatban álló jeles kortársakról egykorú portrék (rézmetszetek, illetve azok reprodukciói) fognak szerepelni a műtárgyakat kísérő gazdag illusztrációs anyagban.

A hasonló jellegű és összetételű európai műgyűjtemények többségétől eltérően, az Esterházy-kincstár története nem zárul le a barokk kor nagy formátumú személyiségeinek működésével. Ellenkezőleg, részint tovább gazdagodik: viszonylag kis számú, ám jelentős művekkel gyarapodik a 19. században - főként Esterházy Pál Antal (1786-1866) közéleti és diplomáciai pályafutásával összefüggésben.

Az Esterházy-gyűjtemény az 1949-es leletmentés után került a múzeumba, sérülten, a budai Tárnok utcai Esterházy-palota lebombázott romjai alól. A tárgyak helyreállítása az 1950-es években kezdődött meg. Az Iparművészeti Múzeum a kismartoni Esterházy Alapítvánnyal együttműködve állítja ki a kollekciót. A tárgyak közül 22 Ausztriából, a fraknói vár kincstárából érkezik Budapestre. A tárlat rendezői arra törekednek, hogy az anyag összeállítása révén érzékeltessék a gyűjtemény kialakulásának fontos korszakait. Így végigvezetik a látogatók a kincstár történetén a kezdetektől a XX. századig, az egykori metszetábrázolások és szöveges információk segítségével pedig felidézik a gyűjtemény történeti vonatkozásait is - írták a szervezők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Esterházy-kincsek az Iparművészeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra