Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az olasz titkosszolgálatnak dolgozott a Sandokan írója

2006. november 21. 15:00

Paolo Palma olasz kutató könyvet jelentetett meg egy nemrég megtalált névtelen dosszié alapján, amely Mussolini megbuktatásának és letartóztatásának történetét foglalja össze.

<

Palma szerint a dokumentumot Giuseppe Mangione készítette, aki közvélemény előtt azzal vált ismertté, hogy egy időben Pietro Germi filmrendező forgatókönyvírója volt, de később spagetti-westernekben is dolgozott, és ő írta a Sandokan című tv-sorozatot is.

Nem sokan tudták róla azonban, hogy korábban egészen más foglalkozást űzött. 1938-tól a háború végéig telefonközpontos volt a Quirinaléban, az akkori olasz királyi palotában (ma a köztársasági elnök hivatala) és a katonai titkosszolgálat megbízásából lehallgatta az ott elhangzott telefonbeszélgetéseket - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Mangione a dossziét egy évvel az események után állította össze  az amerikai hírszerzés számára, ezt használta fel könyvében Palma a Mussolini elleni puccs hátteréhez.

Az ügyben az a legnagyobb újdonság, hogy a Duce eltávolítását az eddig gondoltakkal ellentétben már hetekkel korábban előkészítették. 1943. július 3-án, Pietro D'Acquarone, a király minisztere és Carmine Senise, a rendőrség volt vezetője, akit később Pietro Badoglio marsall, az új kormányfő, visszahelyezett funkciójába, azokról a fasiszta vezetőkről egyeztettek, akiket óvatosságból le akartak tartóztatni. Tehát a puccsot nem Róma bombázása, valamint Mussolini és Hitler feltrei találkozása (július 19-e) után döntötték el, hanem jóval korábban. Ezt támasztja alá az is, hogy július elején Badoglio titkos látogatást tett a Quirinaléban.

A dosszié egyéb, kisebb jelentőségű érdekességeket is tartalmaz. Kiderül belőle, hogy III. Viktor Emánuel király nagyon félt a bombáktól és a légiriadók alkalmával félénk kisasszonyként robogott a pincébe. Mangione azt is megörökítette, hogy Mussolini július 25-én céltalanul és megrémülve körözött autójával Róma központjában és valószínűleg azért érkezett késve a királlyal való találkozóra a Savoia-villába, ahol letartóztatták.

Ezek a részletek ugyan kevés változtatást jelentenek az események rekonstruálásában, de érzékeltetik azt a légkört, amely a szétesőben lévő olasz fasiszta rendszert akkor már körülvette.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az olasz titkosszolgálatnak dolgozott a Sandokan írója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra