Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárják Feketeszakáll hajóját

2006. november 10. 11:45

<

Égő gyújtózsinórt kötött a hajába

A régészek kutatása a kalóztársadalom egyik szokatlan alakjára, Feketeszakállra irányul. Igazi nevét, amely talán Edward Teach vagy Thatch lehetett, születési helyét és idejét is homály fedi. Tudott hajót kormányozni, de csak egy bizonyíték van arra, hogy írni is tudott - a hajónapló. `Nem ismerjük a magasságát, de úgy tűnik, magasabb volt, mint kortársai. Egy jelentésben szikár emberként jellemzik, s bizonyára karizmatikus személyiség lehetett`- meséli Lindley Butler, a Wentworthben található Rockingham Community College történelem professzora, aki Észak-Karolina történetével foglalkozik.

Feketeszakáll - a beszámolók szerint - a tengeri csaták előtt lassan égő gyújtózsinórt kötött hosszú fekete hajába, bár a kalózok inkább puskalövés nélkül szerették elfoglalni a hajókat.  `Gyújtózsinórral a hajában és állig felfegyverkezve ijesztő figura lehetett. Igaz, hogy volt néhány pszichopata kalóz a tengereken, de Feketeszakáll nem tartozott közéjük. Nincs bizonyítékunk arra, hogy Feketeszakáll megölt vagy megkínzott volna bárkit is` - mondja a történész.

Feketeszakáll először a britek megbízásából harcolt a spanyol és francia hajók ellen a XVIII. század elején vívott spanyol örökösödési háborúban. A háború befejezése után sok ezer munka nélkül maradt tengerésszel együtt kalóznak állt. Feketeszakáll és emberei 1717-ben rövid csata után elfoglalták a La Concorde nevű francia rabszolgaszállító hajót. A 27-32 m hosszú hajó az Anna Királynő Bosszúja nevet kapta. Feketeszakáll kalózbandájának volt még három kisebb hajója is mintegy 400 emberrel a fedélzeten. 1718-ban Feketeszakáll bevitorlázott Charleston kikötőjébe, s egy vakmerő húzással blokád alá vette. A kért és megfizetett váltságdíj 400 font értékű gyógyszer volt. "Kétségtelen, hogy félelemben tartotta a kikötővárost. Feketeszakállnak ebben az időben négy hajója volt, összesen 60 ágyúval, s akkoriban ez volt a leghatalmasabb flotta ezen a féltekén" - meséli a történész.

Nem sokkal ezután Feketeszakáll vezérhajója, az Anna Királynő Bosszúja, Észak-Karolina partjainál zátonyra futott. A hajótörést követően a kormányzó kegyelemben részesítette, és 1718. júniusában Feketeszakáll visszavonult. Ideje nagy részét az Észak-Karolina partjainál fekvő Ocracoke szigeten töltötte. Alexander Spotswood, Virginia kormányzója, azonban erősen kételkedett abban, hogy a hírhedt kalóz valóban felhagyott kétes hírű tevékenységével. Butler szerint a kormányzónak rémálmai voltak amiatt, hogy Feketeszakáll Észak-Karolina területén tartózkodott.

Csapatokat küldött ki, hogy elfogják a kalózt, és végül 1718. november 21-én össze is csaptak egymással Ocracoke szigetén. A kegyetlen küzdelem során Feketeszakállt megölték. Az áldozatok számáról eltérőek a vélemények, de a harcban legalább nyolc másik kalóz és nyolc brit tengerész is életét vesztette. A kalózvezér fejét levágták és egy karóra húzták, testét pedig a tengerbe vetették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárják Feketeszakáll hajóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra