Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újraírják az angliai rabszolgaság történetét

2006. november 7. 11:45

Az English Heritage nevű angol kulturális örökségvédő szervezet legújabb kampánya során újraírják azon ingatlanok és ingóságok történetét, amelyek létrehozásában rabszolgák is részt vettek.

<

Jövőre ünneplik az angliai rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulóját. Ennek alkalmából már most is kutatócsoportok vizsgálják a rabszolgák egyéni történeteit, de felülvizsgálják majd az abolicionisták angliai szerepét is. A projekt során az English Heritage is nagyszabású vállalkozásba kezdett, hiszen minden olyan épület történetét felülvizsgálnák, amelyet korábban az angliai kulturális örökség részévé nyilvánítottak.

A kutatások során előkerülő adatok egytől egyig bekerülnek majd az English Heritage útikönyveibe, illetve a helyi információs táblákon is helyet kapnak majd. A szervezők reményei szerint ezzel a kezdeményezéssel végre megszülethet a gyarmatokról hozott rabszolgák közreműködésével épített nagybirtokok és épületek eddig elmondatlan története.

History Matters - multikulturális történelemóra Nagy-Britanniából

A kulturális miniszter támogatásáról biztosította az egyedülálló kezdeményezést, mert szerinte "el kell magyaráznunk a fiataloknak, hogy a tolerancia, a szabadság és az emberi jogok miért annyira fontosak, és hogy jutottunk el a ma már természetesnek vett állapotokhoz".

A szervezet egyik képviselője, Maria Adebowale elmondása szerint az English Heritage kiadványait főleg a fehér középosztály számára írták, de most itt az idő, hogy a multikulturális olvasóközönséggel is megismertessék a múltat, és végre elismerjék, hogy a különböző nációk mit tettek hozzá az angol örökséghez. Elmondása szerint végre fel kell ismerni, hogy a rabszolgaság milyen mértékű szenvedést okozott, és hogy ebből az embertelen "feketekereskedelemből" gazdagodott meg egész Anglia.

A mostani kampány szerinte "nem csak a történelem újraírásáról, és egy szégyen elnevezéséről szól, hanem arról, hogy nagyon sok történetet még nem mondtak el. Ezeket eddig egyszerűen kiírták a történelmünkből."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újraírják az angliai rabszolgaság történetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra