Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kolumbusz Kristóf portugál kettős ügynök lehetett

2006. november 3. 11:45

Kolumbusz Kristóf Cubában született - állítják egy Lisszabontól dél-keletre fekvő falu lakói. Portugáliában most először állítottak szobrot a nagy felfedezőnek Cuba főterén.

<

Felfedező és kettős ügynök

De ki volt Kolumbusz Kristóf valójában?
A spanyolok Cristobal Colonnak nevezik, az olaszok Cristoforo Colombónak, a katalánok pedig Cristofol Colomnak. Bármi is volt az igazi neve az Amerikát 1492-ben felfedező utazónak, a katalánok, a spanyolok és a portugálok is magukénak tekintik, attól függ, hogy milyen nemzetiségű történészt kérdezünk. Általánosan elfogadott vélekedés szerint Kolumbusz Kristóf 1451-ben született Genovában egy alacsony származású család fiaként. Első, nagy jelentőségű útja után még háromszor hajóra szállt. Mindegyik útját a spanyol király támogatta abban a hitben, hogy Kolumbusz Ázsiát találta meg. Kolumbusz utazásai nyitották meg az utat a spanyolok előtt Amerika meghódítására. A nagy felfedező 1506. május 20-án halt meg a spanyolországi Valladolidban, testét a sevillai kartauzi kolostorba vitték, majd fia, Diego, kérésére átszállították a Santo Domingó-i székesegyházba. Később Havannába került, és az is lehet, hogy visszavitték Sevillába. A rejtélyek száma nem csökken, ezért a Múlt-kor dossziét állított össze a felfedező életéről.
A több mint két méter magas bronzból készült szobor az admirálist egy glóbuszon állva ábrázolja egyik kezében összetekert térképpel, amint másik kezét a homloka elé tartja, és Fernando, Beja hercegének cubai palotája felé tekint. Az ünnepség, amelyen részt vesz Isabel Pires de Lima portugál kulturális miniszter is, portugál történészek kezdeményezésére valósult meg, akik a nagy utazó portugál, mégpedig félig nemesi, félig zsidó származása mellett szálltak síkra.

Azt a rejtélyt, hogy Kolumbusz miért titkolta portugál származását, noha folyékonyan beszélt portugálul, azzal magyarázzák, hogy a felfedező valószínűleg kettős ügynökként dolgozott II. János portugál királynak, miközben a spanyol királyi pártól - Izabellától és Ferdinándtól -, Portugália ellenfeleitől, gazdag támogatást fogadott el felfedező útjaihoz. A portugál Cuba lakói még emlékeznek azokra a történetekre, amelyeket az 1900-as évek elején meséltek arról, hogy Cristovao Colom a herceg törvénytelen fia volt, és a falu templomában keresztelték meg.

A témában az első komoly kutatást Mascarenas Barreto portugál történész végezte, aki 1988-ban könyvben is megjelentette kutatásának eredményeit. Barreto feltételezése szerint Kolumbusz Kristóf eredeti neve Salvador Fernandez Zarco volt, és a spanyol királyi udvarban vette fel a Cristovao Colom álnevet. Egy évvel Barreto könyvének megjelenése után Manuel Luciano de Silva, amerikai tudós is nyomozni kezdett.

A két történész a következő kérdéseket vetette fel: Hogy kerülhet egy alacsony származású genovai az udvari körökbe, és hogyan vehet el egy nemes hölgyet? Hogy lehet az, hogy egy Genovában született férfi, aki 24 évesen hagyta el szülővárosát, csak spanyolul és portugálul beszélt, és még genovai barátainak is ezeken a nyelveken írt? Miért nem nevezte el felfedezéseit olasz helységek után, miért adott viszont olyan sok helynek portugál neveket, mint pl. Veracruz, Santo Domingo és Kuba?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kolumbusz Kristóf portugál kettős ügynök lehetett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra