Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra megnyitott a pompeji bordély

2006. október 30. 11:45

Újra "üzemel" a felújított és gondosan restaurált pompeji bordély, a legősibb mesterséget művelő hölgyeket azonban ezúttal nélkülözni kell a látogatóknak.

<

Az ókori Pompejiben számtalan nyilvánosház volt. A régészek legalább 25 ilyen intézményt fedeztek fel, ám a legtöbb mindössze egy-két helyiségből állt, s általában valamelyik bormérés alagsorában üzemelt - olvasható a Guardianben.

 
Nem így az az emeletes épületet, amely néhány évvel a Vezúv i.sz. 79-ben történt kitörése előtt nyitotta meg kapuit. A régészek szerint a Lupanare nevet viselő tízszobás ház volt a város egyetlen "tisztaprofilú" bordélya, azaz az üzemeltetők itt kizárólag kereskedelmi célú örömszerzésre szakosodtak. A falakat szebbnél szebb, bár igen naturalista freskók díszítik, ezeket a régészek az örömlányok sajátságos reklámjának tartják.

Az épületet 1862-ben ásták ki a régészek, és több restauráláson is átesett már. Az utolsóra 1949-ben került sor, így a falfestményeket kikezdte az idő vasfoga: szinte teljesen besárgultak, és bizonyos részeik elhalványultak.

Egy évvel ezelőtt a turisták legnagyobb bánatára az antik bordélyt bezárták. Az elmúlt hónapokban a freskókat egy 235 ezer dolláros projekt keretében restaurálták, így az ókori örömlányok és az "antik férfi pornósztárok" ismét eredeti szépségükben várják a XXI. századi látogatókat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra megnyitott a pompeji bordély

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra