Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Budapest határában állították fel Sztálin csizmáját

2006. október 26. 10:15

Az 1956-os események 50. évfordulóján a Budapest határában formálódó Memento Park részeként újabb műtárgyat állítottak fel, ezúttal a Csizma-emlékművet.

<

Kerítés mögött a kommunizmus kísértete

Az emlékmű felavatását hétfőn 21.37-re időzítették, arra az időre, amikor ötven évvel ezelőtt feldühödött emberek hathatós beavatkozása következtében ledőlt Mikus Sándor alkotása, a Városliget előtti Sztálin-szobor, s helyén csak a szoboralak csizmája maradt.

A főváros határában 1993-ban megnyitott Szoborpark bejáratával szemben, a pontos tömegarányokat követve építették meg Sztálin-tribünjét, és ennek az "építészeti memento"-nak egyetlen "éke" a generalisszimusz megmaradt csizmája.

A Sztálin-tribün ezzel a Tanú tér építészeti műtárgy-együttesének, kortörténeti-kulturális központjának első megépült darabja lett.

A Memento Park - Eleöd Pál konceptuális alkotása - két részből áll majd: a szocialista korszak néhány jellemző szobrát kiállító Szoborparkból és a Tanú tér épületegyütteséből: a Sztálin-tribünből, kétoldalt két, barakkokra emlékeztető faházból (valójában művészeti központból, tematikus kiállítások, konferenciák, filmklubok, színpadi előadások, koncertek helyszínéből).

A trapéz alakú Tanú tér negyedik oldalát a Szoborpark jelenlegi bejárata zárja le, Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című, kapura vésett kultikus versével. A Tanú tér épületeivel, díszburkolatával, fényeivel a Szoborpark szerves folytatása, "a gondolatmenet befejezése" - vallják az ötletgazdák.

A közlekedési csomópontot is felölelő beruházás a tervek szerint 2009-re készül el teljesen.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Budapest határában állították fel Sztálin csizmáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra