Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

XI. Pius a kommunistákkal szövetkezett volna

2006. október 25. 10:15

XI. Pius pápa felismerve, hogy Európa a totális rendszerek harapófogójába került, elhatározta, hogy a nácizmussal való szembehelyezkedés érdekében jobb kapcsolatokra fog törekedni a francia kommunistákkal.

<

Ideiglenes szövetséges a gonosz elleni harcban

Emma Fattorini, a római La Sapienzia Egyetem történelem professzora az Il 'Sole 42 Ore című lapban írt a vatikáni levéltárban szerzett ismereteiről. Ezek szerint azon a bizonyos éjszakán XI. Pius pápa elhatározását közölte Eugenio Pacelli bíboros államtitkárral, aki a pápa 1939-ben bekövetkezett halála után XII. Pius néven követte őt a pápai trónon.

Vatikáni tisztségviselők szerint Pacelli szinte naponta készített feljegyzéseket XI. Pius pápával folytatott beszélgetéseiről. 1937. november 6-án feljegyezte, hogy `az elhatározás egy álmatlanul, de nyugalomban és pihenéssel eltöltött éjszakán született meg a szentatyában` - számolt be Emma Fattorini. A történész professzor asszony szerint Pacelli azt írta feljegyzésében, hogy XI. Pius elgondolkodott azon, amit Maurice Thorez, a francia kommunisták vezetője javasolt 1936-ban, amikor nyitott a francia katolikusok felé.

Kényszerű szövetségesek: Thorez és Pius

A szóbanforgó okmány betekintést enged abba, hogy XI. Pius pápa, aki pápaságának kezdetén a szélsőjobboldali rendszereket bástyának tekintette a liberális szekularizmussal és a kommunizmussal szemben, miként változtatta meg álláspontját, amikor mind nyilvánvalóbbá vált a fasizmus és a nácizmus okozta veszély növekedése - jelentette ki Fattorini az Associated Press amerikai hírügynökség tudósítójának adott interjújában.

"Nem arról van szó, hogy a pápa egyik napról a másikra kommunistabaráttá vált volna. Megmaradt konzervatívnak, de vannak jelek, amelyek arra mutatnak, hogy nagyon nyíltan állást foglalt" - írja Fattorini az olasz lapban, majd idézte Pacelli bíborost, aki így foglalta össze XI. Piusz gondolatait: "Ön elfogadja a kezet, amelyet mi Ön felé nyújtunk, mi is kinyújtjuk kezünket és kérjük Önt, fogadja el... Szó nincs ideológiai keveredésről, zűrzavarról... szó nincs kompromisszumról azokat az elveket illetően, amelyeket az egész világ ismer és elismer a katolikus egyházzal kapcsolatban, csak arról van szó, hogy jót tegyünk az Ön révén..."

Thorez egy rádióinterjúban azt állította, hogy a szekularizált francia kormány kinyújtja kezét a katolikus munkások felé. Tekintettel azonban Thoreznek a Szovjetunióhoz fűződő szoros kapcsolataira, XI. Pius pápa eleinte elutasította a kezdeményezést. "Az említett éjszakai elmélkedése után azonban megváltoztatta álláspontját és elhatározta, hogy a közös jó érdekében kinyújtja azt a kezet" - jelentette ki Fattorini.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

XI. Pius a kommunistákkal szövetkezett volna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra