Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Betörtek az ókori fogorvoshoz

2006. október 25. 11:45

Az egyiptomi régészek előbb sírrablók nyomába eredtek, majd a rendőri beavatkozás után feltárták az ókori Egyiptom legrégebben élt fogorvosainak sírját.

<

A sírrablók Dzsószer fáraó repedező piramisának közelében találtak a sivatagban egy olyan föld alatti bejáratot, amelyet ősi átok védett. A tolvajok két hónappal ezelőtt kezdtek hozzá saját ásatásukhoz, ám hamar elkapták őket - közölte a nemzetközi sajtó képviselőivel a Múlt-koron már többször is bemutatott Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője.

A háttérben Dzsószer piramisa szenvedi el a növekvő idegenforgalmat

Az ásatás három sírt tárt fel, ezek közül az egyik egy olyan felirattal fogadta az érkezőt, mely szerint a sír szentségét megsértő krokodilok és kígyók eledele lesz. A felirattal szemben pedig a fogorvosok vezetőjének arcképe vészjósló módon nézett le a belépőkre.

A rendelő elátkozott bejárata, a krokodilok hátrébb találhatók

"A 4000 éves sírok az 5. dinasztia korából származnak, és minden bizonnyal a fáraót és családját kezelő fogorvost, Iy Mry-t és két munkatársát, Kem Msw-t és Szekhem Kát rejtette" - mondta el Hawass. Az agyagtéglákból és mészkőből épített sírokban múmiákat nem találtak.

A marcona főfogásztól...

A falakon talált ábrázolások azonban sokat elmondtak az ókori fogorvosok életéről és szokásairól. Így megtudhatjuk például azt is, hogy az ókori fogász szabadidejében milyen játékokat űzött, milyen állatokat szelídített, és mennyit áldozott a halottaknak. Ez Hawass szerint arra utal, hogy a fogorvosokat már ekkor is nagy becsben tartották, és a fáraók már ekkor is sokat adtak a fogápolásra.

...a jókedélyű főrégészig

Ennek azonban egy kicsit ellentmond az a korábbi kutatás, amely arra a következtetésre jutott, hogy azért nem maradtak ránk nevető fáraó-ábrázolások, mert az ókori Egyiptom uralkodóinak rosszak voltak a fogai, és nem voltak jól felkészült fogorvosaik. A kutatónő elméletét akkor arra alapozta, hogy a fáraó-múmiák nagy része foghíjas, és szép számmal vannak közöttük teljesen fogatlanok, mint például III. Amenhotep. Mindez azonban a Közép- és Újbirodalom fáraóira volt jellemző, így lehetséges, hogy az Óbirodalom szakrendelői még teljes ellátást biztosítottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Betörtek az ókori fogorvoshoz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra