Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Részegen orgiáztak az ókori egyiptomiak

2006. november 2. 10:15

Egy minden évben orgiába fulladó sörfesztivál nyomai kerültek elő a Luxor melletti karnaki templomegyüttesben.

<

Szívüknek kedves a langyos árpaser

A Johns Hopkins Egyetem kutatója, Betsy Bryan 2001 óta vezeti a Mut templomában folyó ásatásokat. Az orgiasztikus elemekkel dúsított sörfesztivállal kapcsolatos felfedezéseit egy nemrég megrendezésre került tudományos összejövetelen tette közzé.

Az általa feltárt épület Hatsepszut királynő, a testvére és egyben férje i.e. 1479-es halála után trónra került és 20 évig hatalmat gyakorló női fáraó uralkodása alatt épült. A régész szerint az emberek itt azért gyűltek össze, hogy következmények nélkül leihassák magukat. Az év első hónapjában tartott fesztivált Szekhmet, az oroszlánfejű háborús istennő tiszteletére rendezték meg a Nílus első áradása után. A mítoszok szerint a vérszomjas Szekhmet majdnem kiirtotta az emberiséget, ám Rá napisten emberi vérnek hazudott vörösre festett sörrel itatta le őt. A megviccelt istennő elájult, majd a kedves és gyengéd Hathor istennővé változott, és az emberiség megmenekült.

Oktoberfest a Nílus partján

A templomban talált feliratok megvilágítják a fesztivál intim részleteit is, így például megtudhatjuk, hogy milyen szinonimákkal illették a szex különböző formáit. Kiderült az is, hogy a rituálé során egyeseknek végig józannak kellett maradni, mert ők fuvarozták haza az elfáradt mulatozókat. A régészek megállapították azt is, hogy a mulatság utáni reggelen zenészek járták körbe és ébresztették a másnaposokat, ezzel szimbolizálva az emberiség megmenekülését.

Bryan szerint a királynő halála után a fesztiválok hamarosan feledésbe merültek, és alig száz évvel később, III. Amenhotep korábban már semmi nyomuk nem maradt. Valamilyen formában azonban továbbéltek, hiszen Hérodotosz is említést tesz egy olyan ünnepségsorozatról, ahol 700 ezren itták merevrészegre magukat. Hasonló ünneplést pedig még i.sz. 200 körül is lejegyeztek. A régésznek persze kételyei is vannak az orgiával kapcsolatban: így nem tudjuk, hogy használtak-e az ókori egyiptomiak a periodikusan ismétlődő felelőtlen szex miatt születésszabályozást, és azt sem tudjuk, hogy mennyi ideig tartottak ezek a fesztiválok.

A Bristoli Egyetem egyiptológusa, Aidan Dodson szerint a részegség a rituálé része lehetett, ám a szexualitásnak nem biztos, hogy tényleg szerepe volt a mítosz újraélésében. Ez szerinte csupán az alkoholfogyasztás miatt következett be. Szerinte az ókori egyiptomiak a fesztiválon minden bizonnyal erjesztett árpából készített sört ittak, míg az év egy másik pontján ugyanezt borral ismételték meg.

Az ókori társadalmakban szinte mindenhol találunk hasonló fesztiválokat, amelyeket annak kapcsán rendeztek, hogy az alkohol istenei, Dionüszosz, Bacchus, Fufluns, vagy a Bibliában szőlőt ültető és bort készítő Noé elhozták az embereknek a tudatlan mámor, de egyben az öntudat nélküli pusztítás állapotát is. Az ókori fesztiválok mellett már ismerik az alkoholizmus káros hatását is, így például tudjuk, hogy Nagy Sándor is egynapi italozás után halt meg, és Kleopátra is szívesen nyúlt a pohárért. Az persze sokakat meglepett, hogy az angolok is részegen fogadták normann hódítóikat. Az egyiptomiaknál a mai napig nem tisztázott, hogy az ókori uralkodók fehér, vagy vörös bort ittak-e. Mindenestre a fáraók sörét a 9000 éves kínai alkoholfajta után már sikeresen rekonstruálták, így nem lehet messze az az idő sem, amikor kiderül, hogy tényleg Ciprus-e az antik borok őshazája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Részegen orgiáztak az ókori egyiptomiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra