Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

60 év után visszatért a kesztyűs pasas

2006. november 14. 13:15

A második világháborúban elveszett, de most megkerült és szeptember óta Krakkóban látható egy holland reneszánsz mester 16. századi festménye.

<

A múzeum

A második világháború idején eltűnt 16. századi portrét újra kiállították Krakkóban. A több mint hatvan éves számüzetés után a krakkói Czartoryski Múzeumba visszakerült festményt évtizedeken át háborús veszteségként könyvelték el. Jan Mostaert (1472-1555) flamand festő alkotását az ún. északi reneszánsz festészet egyik kiemelkedő darabjaként tartja nyilván a művészettörténet.

A kesztyűs férfi (feltehetőleg VIII. Károly) portréja a 19. században került a Czartoryski család birtokába. 1944-ben a nácik elrabolták a képet, s Ausztriában nyoma veszett a háború utolsó napjaiban. A lengyel kormány és a krakkói Nemzeti Múzeum erőfeszítései hosszú ideig hiábavalónak bizonyultak. Utóbb a richmondi Virginia Képzőművészeti Múzeum gyűjteményének eredetkutatása során felbukkant a lengyelek által keresett festmény. Elhúzódó tárgyalások után a festmény visszakerült eredeti krakkói környezetébe.

Lengyelországban több mint 50 ezer képzőművészeti alkotás sérült meg, szállították külföldre, vagy veszett el bizonytalan körülmények között a háborús évek során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

60 év után visszatért a kesztyűs pasas

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra