Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956-os hírügynökségi anyagok online

2006. október 18. 11:00

Az MTI a forradalom évében készült - mintegy három és félezer - képet tett hozzáférhetővé felhasználói számára.

<

1956.mti.hu

A nemzeti hírügynökség internetes honlapján - a http://1956.mti.hu cím alatt elérhető - '56-os aloldalt indított. Az oldal szerkesztői a következőképp emlékeznek:

`Ötven év távlatából nehéz, szinte lehetetlen az egykori események minden részletére pontosan visszaemlékezni. Még akkor is, ha az MTI munkatársai az 1956. évi október 23-ai forradalom kitörésének napjától véres leveréséig, majd a megtorlás heteiben is minden lényeges eseményen, megmozduláson részt vettek, és azokról objektíven tudósítottak. Az emlékek elhomályosultak, betemette őket az idő, az események egykori tudósítói, beírói, sokszorosítói, futárai közül sajnos, már csak kevesen vannak közöttünk. Akik pedig még élnek, azok sem emlékeznek minden részletre egyformán. Ne csodálkozzunk tehát azon, ha netán másképpen idéznek fel egy-egy eseményt.`


Az oldalon mintegy 3500 fotó, hanganyagok, viszaemlékezések, korabeli és mai hírek találhatók tematikusan rendezve.

1956 és az MTI


A hírügynökség ezen kívül október 5-től két hónapon át valamennyi előfizetőjéhez naponta legalább három információból álló válogatást juttat el ötven évvel ezelőtti híreiből. A sorozatban mindig a következő napot fél évszázaddal megelőző nap anyagai kapnak helyet rövidített formában. A szemlében részletek olvashatóak a szigorúan meghatározott vezetői kör számára készített bizalmas jelentésekből is, amelyekben az MTI az 1956-os magyarországi történések nyugati visszhangját dolgozta fel.

A nemzeti hírügynökség vezetése október 25-én emléktáblát avat az intézmény Naphegy téri székházának falán, így is tisztelegve a 16 évesen, az MTI fotóriportereként a Kossuth téri sortűzben halálos sebet kapott Gárdos Péter előtt. A fiatal fényképész két felvétele a most megjelent Kor-képek 1956 kötetben is helyet kapott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956-os hírügynökségi anyagok online

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra