Múlt-kor.hu

Levélben tiltakoztak a Seuso-kincsek eladása ellen

Levélben tiltakoztak a Seuso-kincsek eladása ellen

2006. október 11. 16:30

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdai keltezésű levelében tájékoztatta a Seuso kincsek zártkörű bemutatását tervező londoni Bonhams aukciós ház elnökét a Magyar Köztársaság Seuso kincsekre vonatkozó hivatalos álláspontjáról - tudatta az MTI-vel a minisztériumi sajtóiroda.

A levélben a tárca felhívta az aukciós ház vezetőjének figyelmét arra, hogy Magyarország évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a késő római kori ezüst gyűjtemény visszaszerzésére. A kulturális területet felügyelő szaktárca által folyamatosan képviselt álláspont szerint a `Seuso-ezüst` vagy `Seuso-kincs` néven közismertté vált leletet Magyarország területén találták meg, és jogtalanul vitték ki az országból több mint 20 évvel ezelőtt.

Ismerje meg a kincsek rejtélyes történetét!

A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a magyar állam tulajdonát képezik, "erre figyelemmel tulajdoni igényünket továbbra is fenntartjuk, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megteszünk" - áll a tárca közleményében.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a levélben utalt arra, hogy elengedhetetlennek tartja mind a brit aukciós ház, mind az esetleges vételi szándékú érdeklődők korrekt tájékoztatását arról, hogy a kincsek tulajdonjogi helyzete tisztázatlan.

A minisztérium levelében egyben arról is tájékoztatta a londoni aukciós ház vezetőjét, hogy a magyar állam jogi képviseletét az ügyben ellátó ügyvédi iroda részletes - tudományos, jogi, valamint etikai kérdéseket felvető - összefoglalót készített a magyar álláspontról és ezt - az egyetemes kulturális örökség megóvása érdekében - eljuttatta az angol Kulturális, Média- és Sportminisztériumnak, kérve együttműködését és a lehetséges intézkedések megtételét - olvasható a tárca közleményében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Levélben tiltakoztak a Seuso-kincsek eladása ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra