Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A rómaiak újrakovácsolták halottaik fegyvereit

2006. október 12. 10:15

A késő bronzkortól napjainkig készült különleges tőrökből látható kiállítás október 21-ig a Moró Antik Galériában.

<

A tárlatra 18 magángyűjtő 113 szúrófegyvert, 100 különböző típust kölcsönzött - nyilatkozta Moró Lajos, a galéria tulajdonosa. Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában négy évezred alatt készített tőrökben gyönyörködhetnek a látogatók. Van közöttük kétélű szabadkőműves-, lovagi-, kivégző- és kegyelemdöfésre használt, XVII. századi észak-olasz kegyelemtőr is.

1725-ből származik az a velencei ezüst nobile tőr, amelyet a nemesek, a 100-ak tanácsának tagjai viseltek a lagúnák városában. Ritkaságnak számít a japán Gassan tőr: készítője nevét viseli, s a japán császár is ilyet ajándékozott 1870-ben az Egyesült Államok akkori elnökének, Ulysses Simpson Grantnak.

Két római kori, Pompei típusú tőr is található a gyűjteményben. A rómaiak nem temették el a halottal együtt a tárgyait, így a fegyvereit sem, hanem újrakovácsolták, ezért nagy ritkaság az ilyen tőr. Gyönyörű iparművészeti munka az elefántcsont markolatú perzsa tőr is.

Moró Lajos megemlítette, hogy a kiállítás anyagát könyv alakban is forgathatják az érdeklődők. Az albumban a tanulmányt Kovács S. Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyverosztályának igazgatója írta. Az első magyar nyelvű tőrökről szóló könyv is megtalálható a galériában, az V. kerület, Falk Miksa utca 13-ban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A rómaiak újrakovácsolták halottaik fegyvereit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra