Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderült a francia érsek mosolyának titka

2006. október 12. 09:30

Október hatodikán, a Mosoly világnapján kétszáz éves műfogsort állított ki az angliai Museum of London. A porcelánból és aranyból készült protézis francia ajkú emberé volt: Narbonne érsekének szájában szolgált még a XVIII. században.

<

Az 1763-ban érsekké kinevezett Arthur Richard Dillon a francia forradalom guillotine-ja elől 1791-ben Angliába emigrált. 1806-ban itt hunyt el, és itt is temették el. Az érsek koporsójára a csatorna-alagút földmunkáikor, a St. Pancras temetőben bukkantak a régészek.

A vizsgálatok során kiderült az is, hogy Dillont műfogsorával együtt temették el, amelyet nagy valószínűséggel a kor legnevesebb párizsi fogorvosától, Nicholas De Chemant-tól vásárolt. Párizsban az 1770-es években jelentek meg a Dillon-éhoz hasonló, nagyon finom kézi megmunkálású műfogsorok, az érsek feltehetőleg 1789 körül vehette sajátját.

Narbonne érsekének műfogsora korához képest meglepően jó állapotban van. Látszik viszont rajta, hogy tulajdonosa sokat használta. Különösen a bal oldala kopott, az érsek inkább ezen az oldalon rághatott.

A kétszáz éves műfogsor október végéig látható a Museum of London-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült a francia érsek mosolyának titka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra