Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Esőisten szobra Mexikót siratja

2006. október 10. 11:00

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb azték romjait tárták fel Mexikóvárosban: a város közepén egy építkezésen bukkantak rá egy 500 éves oltár és monolit maradványaira.

<

A régészek Mexikóváros közepén, az egykori azték birodalom főtemploma mellett bukkantak a maradványokra.

Tlaloc az esőisten

A most talált oltár minden bizonnyal I. Moctezuma uralkodása alatt készült, kőből és földből áll, melyet stukkóval vontak be. Az oltáron Tlaloc isten fríze látható, valamint egy másik, a gazdálkodás istenségét vagy istennőjét ábrázoló alaké. Az azték hitvilágban Tlaloc, az eső és termékenység istene volt, akinek gyermekeket áldoztak, hogy megbékítsék, és ne öntözze a kelleténél több esővel az aztékok földjeit.

A régészek jelenleg is a 3,5 méteres monolit feltárásán dolgoznak, amely szerintük részben egy földalatti kamra bejáratát fedheti. A becslések szerint a kődarab legalább 11 tonnát nyomhat, és az azték birodalom utolsó szakaszából (1487-1520) származhat. Az oszlop látható részén mély vésetek vannak, amelyek a szakemberek szerint Tlaltecuhtlit, a föld istennőjét vagy Itzpaplotlot, egy éjszakai démont ábrázolhatnak.

Az ismeretlen nevű mezőgazdasági istenség

Az aztékok a Tenochtitlán közepén álló főtemplomot 1375-ben kezdték építeni, és az épület az emberáldozatok központja volt. A történészek szerint az ott zajló áldozatok mértékére jellemző, hogy 1487-ben csak egy alkalommal több tízezer áldozatnak tépték ki a szívét. A hasonló áldozatoknak a spanyolok megjelenésével sem szakadt vége: a spanyol uralom elleni fellázadt őslakosok néha a hódítókat is hasonló módon áldozták fel isteneiknek.

A várost 1521-ben meghódító spanyolok elpusztították a templomot és köveit saját fővárosuk felépítésére használták fel. A templom kiásását 1978-ban kezdték el, amikor a mostani feltáráshoz közel, elektromos vezetékek cseréje közben egy azték istennő nyolctonnás faragványára bukkantak. A templom-együttes földalatti részei ma is a város alatt nyugszanak, és azok legtöbbjét már feltárták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Esőisten szobra Mexikót siratja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra