Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Búvárok a királyi kincs nyomában

2006. október 4. 08:30

Két napon át kutattak búvárok Esztergom és Szob között a Duna medrében. Reményeik nem váltak valóra, nem bukkantak a középkorban elsüllyedt hajó nyomára. Tevékenységük mégsem volt eredménytelen: a merülések során kelta és bronzkori leleteket találtak - írta a Népszabadság.

A Duna medrében a keresést lakossági bejelentéseket követően kezdték meg - mondta el Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze. Egy, a középkorban a hajódeszkák tömítésére szolgáló, úgynevezett iszkábaszeg felbukkanásából arra lehetett következtetni, hogy a meder egy korabeli hajóroncsot rejt.

A középkori hajóroncs akár Mária királynénak, II. Lajos, a mohácsi csatában elesett uralkodó özvegyének a hajója is lehet, ugyanis erre menekült 1526-ban udvartartásával. Az akkori flotta 76 hajóból állt, ennek egy része elsüllyedt, más részét kirabolták. A helyi legendák szerint a kincsből időnként találnak egy-egy darabot a halászok, ami gazdaggá teszi őket. Az eddigi ismeretek szerint a történet több mint legenda - állítja Tóth J. Attila.

A kutatás pontos helyét a régész nem árulta el, hiszen a búvárok által megtalált kelta és bronzkori leletek is jelentősnek mondhatók, s a dereglye további felkutatásáról sem mondtak le. A kiterjedt kutatáshoz azonban a nagy terület, a rossz látási viszonyok miatt korszerű műszerekre lenne szükség. Amennyiben sikerül támogatókat találni, újrakezdik a régészek a feltáró munkát.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Búvárok a királyi kincs nyomában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra