Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rákóczi-iratok érkeznek az Országos Levéltárba

2006. szeptember 29. 15:00

Az 1956. évi forradalom évfordulója alkalmából a Holland Nemzeti Levéltár átadja a Magyar Országos Levéltárnak azt a Rákóczi-iratanyagot, amelyet egy 56-os menekült helyezett el náluk megőrzésre.

<

Ön szerint Rákóczi rebellis volt?
Ha igen, akkor itt szavazhat rá!

Az iratanyag a fejedelmi Rákóczi-család, illetve egy másik Rákóczi-ág iratait tartalmazza. A iratokat 1956-ban Rákóczi Imre menekítette külföldre, és amikor ő 1974-ben meghalt, felesége átadta az értékes iratokat a Holland Nemzeti Levéltárnak. Ekkor úgy rendelkezett, hogy addig maradjanak Hágában a dokumentumok, amíg Magyarországon kommunizmus van.

A legértékesebb dokumentum a Károly Róbert király által bizonyos Georgius fia Mykchnek 1322-ben kiadott oklevél, amely a Rákócziak törzshelyét írja le az egykori Zemplén megyében, megemlítve II. Rákóczi Ferenc későbbi szülőhelyét, Borsit is. Ezen kívül számos családi levél is található az iratok között (Rákóczi László, II. Rákóczi György, Báthory Zsófia stb. iratai).

Az iratok feldolgozására egyelőre még nem gondolt a Magyar Országos Levéltár. A levéltárnak korábban az egyik hasonló Rákóczi-gyűjteménye a levéltár 1956-os belövése utáni tűzben semmisült meg.

Holland Nemzeti Levéltár igazgatója, Maarten W. van Boven ez év júniusában jelezte, hogy visszaadnák Magyarországnak a iratokat. Az ünnepélyes átadásra 2006. október 5-én, 14.00 órakor kerül sor a Magyar Országos Levéltár főépületének Lovagtermében (Bp. 1014 Bécsi kapu tér 2-4.).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rákóczi-iratok érkeznek az Országos Levéltárba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra