Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pest vármegyéjének élére szélsőjobboldali képviselő kerül

2004. május 21. 03:09

Pest vármegye törvényhatósága vitéz Endre László gödöllői főszolgabírót választja alispánná. Az ország első vármegyéjének élére a szélsőjobboldal képviselője kerül.

Endre László (1895-1946)

Tisztviselő, politikus. 1923-tól a gödöllői járás főszolgabírája, 1938-tól Pest vármegye alispánja. Antiszemita és fajvédő pártok, egyesületek tagja, 1937-ben Szálasi Ferenccel megalapítja a Magyar Nemzetiszocialista Pártot. 1940 után az érvényben levő rendeleteken túl is korlátozó intézkedéseket foganatosít Pest vármegyében a zsidósággal szemben. 1944 áprilisától szeptemberéig a Sztójay Döme által vezetett kormány belügyi államtitkára, a deportálások egyik fő szervezője Bakyval és Jarossal együtt. Október végétől a hadműveleti területek kormánybiztosa. A szövetségesek fogságába kerül, akik átadják a magyar hatóságoknak. A népbíróság 1946-ban háborús bűnei miatt halálra ítélte, kivégezték.
Az Egyesült Kereszténypárt képviselőinek és felsőházi tagjainak értekezletén a többség a választójogi törvényjavaslat ellen foglal állást.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pest vármegyéjének élére szélsőjobboldali képviselő kerül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra