Múlt-kor.hu

Feltámadhat a latin nyelv Európában

Feltámadhat a latin nyelv Európában

2006. szeptember 14. 12:30

A múlt nyelve könnyen felértékelődhet a jövőben: a soros finn elnökség javaslata alapján legalábbis az Európában korábban általánosan elterjedt latin nyelvet használhatják majd az EU hivatalos ügyeinek intézésére. A kivitelezésben azonnal akadt egy fő pártfogójuk is; a holtnyelv feltámasztásához elnyerték a Vatikán teljes támogatását.

Az ötletgazda finn kormány már 1999-ben előállt azzal a furcsa ötlettel, hogy latin nyelvű hetilap tudósítson az EU-ban történt eseményekről. A latin ugyanis egyszerre lenne tisztelgés az európai történelem előtt, és emlékeztetne közös örökségünkre, gyökereinkre.

A finn kormány ötletén felbuzdulva újabban a finn BBC-nek is nevezett YLE csatorna hétről-hétre műsorra tűzi a vatikáni rádióval közös, latinul elkészített Nuntii Latini című műsorát. Ezt egyúttal az első konkrét akciónak tekintik az egységes európai világnyelv kialakítása felé.

A múlt nyelve felértékelődhet a jövőben:
Latin nyelvlecke turistáknak

Az EU felmérései alapján kijelenthető, hogy a nyelvek iránti érdeklődés voltaképpen Európa összes országában megnőtt. A Vatikán hivatalos nyelvének szókincsét még ma is folyamatosan bővítik: így kerültek be például a szótárba az autocinetica (autópálya), instrumentum computatorium (számítógép), supervenalicium (bevásárlóközpont), fullonica electrica (mosógép) és pilae coriaceae lusor, azaz sztárfocista szavak is.

Az olasz sajtó által idézett szakértők szerint a latin "az EU száraz szakzsargonját is nyomban költészetté változtatná". Így például a Közös Agrár Politika (CAP) a "Ratio communis agros colendi" nevet kapná, míg az EU legfőbb jogi testületének neve a jövőben "Corpus legum institutorumque iuris Europaei" lenne.

Az ötlet tehát máris számos támogatóra talált, és az olasz újságok valójában már csak azon élcelődhetnek, hogy épp az a Finnország állt elő a holtnyelv feltámasztásának ötletével, amely soha nem volt a római birodalom és a latin kultúrkör szerves része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltámadhat a latin nyelv Európában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra