Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Homo sapiens az evolúció kakukktojása

2006. szeptember 13. 11:15

Egy új kutatás szerint a mai ember jóval inkább elüt az emberi törzsfejlődés normáitól, mint a korábban furcsa különcnek gondolt Neander-völgyiek.

A LiveScience magazinnak adott interjújában Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológusa elmondta, hogy az emberiség családfáján az eddig elfogadott elméletekkel szemben nem a Neander-völgyiek, hanem a Homo nemzetség tagjai voltak a  furcsa különcök. A Homo sapiens ugyanis Trinkaus szerint nem az evolúció szükségszerű következményeként alakult ki, és szerinte egyszerűen csak azért maradtunk fenn, mert mi alkalmazkodtunk jobban, és nem a Neander-völgyiek.

Trinkaus erre a meglepő felfedezésre fosszíliák vizsgálata során jutott. Az elmúlt két év során szisztematikusan hasonlította össze a koponyákat és egyéb leleteket, mert ezek vizsgálatával arra volt kíváncsi, hogy melyik emlékeztet jobban a közös ősre. A vizsgálatok során főleg a genetikai változásokra koncentrált, és próbálta teljesen kiszűrni az életmód- és környezetváltozás okozta hatásokat.

A végeredmény őt is meglepte: eszerint ugyanis a Homo sapiensnek kétszer több furcsa, és a korábbi ősöktől genetikailag eltérő vonása van, mint a Neander-völgyieknek volt.  Ilyen vonás például a megrövidült homlok, a visszafejlődött szaglószerv és lábujjak, stb. Más szóval a Neander-völgyiek sokkal inkább tekinthetők az evolúció logikus következményeinek, mint a mai emberek.

Az egyedi elmélet részletei a Current Anthropology 2006. augusztusi számában olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Homo sapiens az evolúció kakukktojása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra