Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Életre kel a beszélgetések kora

2006. november 15. 13:15

Egy most megjelent könyv bemutatja, hogy a francia elit nőtagjai által működtetett szalonok hogy tették az ott folytatott beszélgetéseket követendő szociális és intellektuális modellé.

<

A 17. század második felétől a társadalmi-gazdasági fejlődéssel és az új polgárság felemelkedésével lassan meg változott a francia társadalom addigi merev összetétele. Benedetta Craveri The Age of Conversation című munkája a francia elit szocializálódásának és az újkori francia irodalom kezdeteinek kulisszatitkaiba kínál bepillantást. A változások a társasági életben is megkezdődtek, a korábbi merev etikettet a nagypolgárság szalonjaiban folyó irodalmi élet váltotta fel. Bár az állami protokoll még mindig a korábbi viselkedésmódot követte, a felvilágosodás gondolata már egy nyitottabb közeget követelt. Ismerje meg a nagypolgári szalonok a korban különcnek számító szokásait!

A társalgások kora az 1620-as években kezdődött meg, amikor Rambouillet márkiné megnyitotta híres kék szalonját, amelyet hamarosan több másik is követett. A szalonokban mindenki szabadon fejthette ki véleményét, a társalgás pedig általában egy meghatározott, a napi politikától a filozófia és a tudomány aktuális kérdéseiig terjedő témáról szólt. A 18. század során létrejött szalonok Franciaországban fontos szerepet töltöttek be a felvilágosodás eszméinek a terjesztésében is.

A század második felének leghíresebb szalonját Mademoiselle de Lespinasse (1732-1776) tartotta fenn. Barátai, látogatói mindennap öt óra után keresték fel, és irodalomról, politikáról, filozófiáról vitatkoztak. A legismertebbek a szalon vendégei közül d'Alambert (1717-1783), Condorcet (1743-1794) és Turgot (1727- 1781) voltak.

"Sikerült egy nagy, igen összetett és igen serény társaságot gyűjtenie maga köré. A kör naponta találkozott öt óra és este kilenc óra között. Az ember biztosra mehetett, hogy nála mindenféle rendű kiváló férfiakat talál az állam, az egyház, az udvar és a hadsereg köreiből, külföldieket és nagyjelentőségű írókat... Ügyesen elejtett szavakkal vezeti a társalgást, élénkíti és változtatja ízlése szerint. Politika, vallás, filozófia, elbeszélések, újdonságok - a társalgásból nála semmi sem volt kizárva."

The Age of Conversation (Hardcover) by Benedetta Craveri, Teresa Waugh (Translator), New York Review Books Collections. 475 p.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Életre kel a beszélgetések kora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra