Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titkosszolgálatoknak dolgozott Houdini

2006. szeptember 1. 10:15

Harry Houdini, a magyar származású világhírű szabadulóművész titkosügynök lehetett - állítja egy könyv, amelynek megjelenését október 31-re, a mágus halálának nyolcvanadik évfordulójára időzítették.

<

A William Kalush és Larry Sloman amerikai szerzőpáros által jegyzett "Houdini titkos élete - Amerika első szuperhősének születése" című könyv azt igyekszik bebizonyítani, hogy a szabadulóművész az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok titkosszolgálatai számára is dolgozott. Houdini szerintük kémkedett Németországban, ahol az első világháború előtt lépett fel, Oroszországban az anarchistákat figyelte meg, majd az Egyesült Államokban - ahol négy évig dolgozott - pénzhamisítók ellen szervezte be az elhárítás.

A két amerikai szerző szerint Houdini pályája elején chicagói detektíveknek adta át híres fogásainak némelyikét, például a bőröndök, lakatok felnyitásának módszereit, ennek fejében a rendőrség közreműködött a művész népszerűsítésében - ám sokan már a mű megjelenése előtt vitatják ezt az állítást. Kalush és Sloman viszont ezzel magyarázza, hogy Houdini gyakran éppen a rendőrségeken produkálta magát, őrszobákról szökött meg anélkül, hogy ezért a hatóság felelősségre vonta volna.

Houdini legendája mindenesetre ma is él, például David Blaine amerikai illuzionista - aki nemrég nyolc napot töltött egy akváriumba merülve - éppenséggel az ő műve folytatójaként reklámozza magát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titkosszolgálatoknak dolgozott Houdini

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra