Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálják a Smithsonian fotóarchívumát

2006. augusztus 31. 10:15

A hatalmas gyűjteményből egyelőre 1800 képet tettek digitális adatbázisban elérhetővé, ám a jövőben szeretnénk, ha a szervezet 13 millió képe is elérhetővé válna.

<

A Smithsonian öszesen 13 millió képpel és 700 egyéb fotógyűjteménnyel rendelkezik, és már régóta tervezték ennek a hatalmas, szinte felfoghatatlan méretű képanyagnak a digitális formában történő közzétételét.

A fotókról nem rendelkeztek központi nyilvántartással, és a feladatot a Smithsonian intézményi struktúrájának összetettsége is bonyolította: jelenleg 18 múzeum, 9 kutatóintézet, és az amerikai Nemzeti Állatkert tartozik a szervezethez; így nem meglepő, ha sokszor azt sem tudták, hogy melyik képet hol keressék. Ezen kívül nagyon nehéz volt eldönteni, hogy melyik legyen az a 100 fotós, akinek képeiből kiválogatják az ominózus első 1800-at. A gyűjteményben ugyanis a régészettől az oceanográfiáig, az űrutazástól a hírességek képein át az elnöki pihenőkig mindenről lehet képet találni.

A szervezők nyilatkozatai szerint a múzeum 30 éve kacérkodott egy fotótörténeti intézet kialakításának gondolatával, ám az internet és a digitalizálás egész más irányba vitte el őket. Arra azonban mindvégig gondosan ügyelni akartak, hogy a webes gyűjtemény megőrizze a múzeum szervezetét, és a képek a megfelelő kontextussal kerüljenek fel az internetre.

A http://www.spi.si.edu/ címen elérhetővé tett gyűjtemény kivitelezésében és megoldásaiban abszolút naprakész. A látogatók az oldalra érkezve dolgozhatnak a klasszikus eszköztárral is, azaz a fotósok, a kép neve, annak elkészültének időpontja, a múzeum, a készítés évtizede, stb. alapján tallózhatnak. Van azonban egy interaktív részleg, ahol a képekből saját fotóalbumot hozhatnak létre, könyvjelzőket, cimkéket rendelhetnek a fotókhoz. A látogatás során megnézett képek is saját listába kerülnek, így a látogató hamarosan egy alapból felkínált, és egy maga által létrehozott, ám áttekinthető címkefelhő közepén találja magát.

Egy rövid próba után leesett az állunk: most már elhisszük, hogy a készítők ezzel az oldallal hozhatják vissza a múzeum nevét köztudatba. Ha pedig ez lesz a gyűjtemények digitalizálásának jövője, akkor csak reménykedünk abban, hogy hamarosan mindenhol így találjuk meg a számunkra kedves képeket. A szervezők szerint azonban mindez csak olyan, mit egy teljesen üres épület, amit most kezdtek csak el bebútorozni. Nagyon várjuk hát a házavató bulit!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálják a Smithsonian fotóarchívumát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra