Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyílt a Holokauszt Központ Norvégiában

2006. augusztus 25. 09:30

Augusztus 23-án este nyitotta meg kapuit Vidkun Quisling egykori oslói villájában a Holokausztot és Vallási Kisebbségeket Tanulmányozó Központ.

<

A Quisling-féle `Villa Grande` holokausztközponttá alakításának ötletével a sachsenhauseni koncentrációs tábor egy túlélője, Björn Egge nyugalmazott tábornok állt elő a 90-es évek végén és a terv sokakat megnyert. Az építészetileg mind kívül, mind belül a dölyfös németországi náci építményekre emlékeztető komplexumnak fantasztikus fekvése van a Bygdöy-félszigeten. Az Oslót felkereső turisták errefelé zarándokolnak el a Thor Heyerdahl felfedezőnek szentelt Kon-Tiki Múzeumba, a Fram Múzeumba, ahol megcsodálják olyan norvég sarkkutatók bravúrjait, mint Fridtjof Nansen és Roald Amudsen, valamint itt mennek el a Viking Hajómúzeumba és a Tengerhajózási Múzeumba is.

A náci korszak iránt nosztalgiát érző látogatók hiába keresnek Quisling-relikviákat
a múzeumban, jóllehet az 1945. október 24-én hazaárulás miatt kivégzett kollaboráns miniszterelnök dolgozószobája ugyanúgy egykori állapotában fennmaradt, tölgyfabútoraival és -polcaival együtt, mint felesége, Maria díszes budoárja. A kiállításba csak Quisling - szintén berendezésével együtt - fennmaradt földalatti bunkerét vonják be. Az oslói holokausztközpont elsősorban nem az érzelmekre kíván apellálni, mint ahogy azt például a washingtoni és berlini holokausztmúzeum teszik, inkább a racionális megismerésre helyezi a hangsúlyt, és azt a kérdést firtatja, hogyan lehet megakadályozni hasonló események megtörténését a jövőben.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyílt a Holokauszt Központ Norvégiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra