Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vitákat gerjesztett egy rozoga bordélyház Kínában

2006. augusztus 22. 13:15

Egy több száz éves, összeomlás szélén álló bordély miatt komoly dilemmával küzdenek a kínai örökségvédők: ha ugyanis felújítják az ország egyik legrégibb vörös lámpás házát, könnyen meggyűlik a bajuk a prostitúció ellen harcot hirdetőkkel. A további habozás azonban az épület végső pusztulását jelentheti.

<

A Hunan tartomány közepén fekvő Jinggang helyi önkormányzatának döntenie kell: ha felújítják az 1733-ban épült, Hongtaifang nevet viselő bordélyházat, akkor szembekerülnek azokkal, akik szerint a ház az erkölcsi züllöttség szimbóluma. A tiltakozók egyik szóvivője, Csiao Jiseng professzor az Új Kína hírügynökségnek elmondta, hogy a bordélyházban az elmúlt évszázadokban a nőket egyfolytában megalázták, és annak felújítása csak a prostitúció egyenes támogatását jelentené.

Mérsékeltebbek azok, akik szerint az épület mindössze az ősök érzéki gyönyöreire emlékeztet, így nyugodtan felújítható, mert már nem bír aktuális tartalommal.

A támogatók szerint egyetlen épület lerombolásával, és pusztulásával nem állítható meg a prostitúció. Szerintük ráadásul ilyen alapon a Kína egyik legnagyobb nemzeti kincsének tartott terrakotta harcosokat is el kéne pusztítatni, hiszen azok az ország egyik legkegyetlenebb császárának sírját őrizték.

A felújítás pártolói főleg azok közül kerülnek ki, akik szívügyüknek érzik a Kínában mostohán kezelt kulturális örökség védelmét. Azt ugyanis nem csak a kulturális forradalom pusztításai tépázták meg, hanem a jelenleg is zajló nagyszabású fejlesztések során sem figyelnek rá oda megfelelően. Az örökségvédelem szakértői szerint azért kell megőrizni a hasonló épületeket, hogy felhívják az emberek figyelmét a kínai múlt fontosságára és különleges értékeire.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vitákat gerjesztett egy rozoga bordélyház Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra