Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Készül a kínai Schindler listája

2006. augusztus 21. 12:30

A 61 évvel ezelőtti japán fegyverletételre emlékezve Kínában bejelentették, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részvételével megfilmesítik Iris Chang írónő 1937-es nankingi mészárlásról szóló regényét.

<

A második világháború elfeledett holokausztja

Az ázsiai országokban Japán tényleges világháborús szerepének megismerését és bűneinek beismerését sürgetik, de a nyugati filmstúdiók sem tétlenkednek a csendes-óceáni események széleskörű bemutatásával. Októberben és decemberben kerül a mozikba Clint Eastwood Iwo Jima-i eseményeket feldolgozó, két részes eposza. Az "Atyáink zászlói" és a "Vörös Nap, fekete homok" ugyanazt a közeget mutatja be - előbb amerikai, majd japán szempontból. Bár kevésbé ismert színészekkel és alacsonyabb költségvetésből készült, emlékezetes filmnek ígérkezik a Kokoda is, amely az 1942-ben Ausztrália elfoglalásával fenyegető japán előrenyomulást filmesíti meg. Szintén az ausztrál háborús eseményekbe kalauzol majd Baz Luhrmann Darwin 1942-es bombázását bemutató produkciója.
Az amerikai finanszírozók 20 millió dollárral támogatják a filmkészítőket, míg a kínaiak 6,25 millióval és a britek 2 millióval járulnak hozzá a produkcióhoz. Az amerikai és brit engedélyek már jó ideje megvannak, igazán csak a kínai hatóságokra kellett várni. Az alkotók most itt is zöld utat kaptak, így a forgatás az év végén elkezdődhet. A film amerikai producere szerint a film egyfajta "kínai Schindler listája" lehet.

A tervek szerint 2007. szeptember 1. előtt befejezik a munkálatok első részét, a kész filmet pedig 2007. december 13-án, a nankingi mészárlás 70. évfordulóján mutatják majd be Kínában. A világ többi országában - így remélhetőleg nálunk is - 2008 tavaszán látható majd az alkotás. A film két főszerepét a Kínában elég ellentmondásos megítélésű Egy gésa emlékirataiban már bejáratott Zhang Ziyi és Michelle Yeoh páros játszhatja el.

A forgatókönyv a közel két éve öngyilkosságot elkövető Iris Chang írónő "The Rape of Nanking - The Forgotten Holocaust of World War II" (Nanking megerőszakolása - a második világháború elfeledett holokausztja) című könyve alapján készül. A szélesebb közvélemény számára ez a könyv közvetítette elsőként angolul a nankingi mészárlás történetét, s több hónapig vezette a New York Times bestseller listáját, így 1997 egyik legjobb könyvévé is megválasztották.

A nankingi mészárlásra 1937-ben került sor, amikor a japán hadsereg december 13-án elfoglalta Kína akkori fővárosát, Nankingot. A tisztek tudomásával és részvételével folyó mészárlás azonnal elkezdődött: a japán katonák nőket, gyerekeket és polgári személyeket gyilkoltak le korábban elképzelhetetlen brutalitással a hetekig tartó vérontásban. Az élő embereket bajonett-gyakorlatokra használták, kibelezték, leöntötték benzinnel és felgyújtották, vagy szamurájkarddal tömegével fejezték le őket. Nem volt ritka az élve eltemetés sem. Egyes tisztek azon versenyeztek, ki tud ugyanannyi idő alatt több embert lefejezni.

Mintegy 20 ezer nőt, gyermekeket, időseket, szerzeteseket erőszakoltak meg a nyílt utcán, sőt, templomokban. Az erőszakot gyakran csoportosan, a hozzátartozók szeme láttára követték el, majd ugyanerre kényszerítették a közvetlen családtagokat is. A nőket megcsonkították, majd velük is brutálisan végeztek. A várost és a városlakókat a japán hadsereg lényegében teljesen kifosztotta, a házakat - köztük történelmi műemlékeket - felgyújtották. A kínai becslések összesen 300-400 ezer közé teszik az áldozatok számát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Készül a kínai Schindler listája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra