Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújult Túrony Árpád-kori temploma

2006. augusztus 16. 11:00

Megújult a baranyai Túrony Árpád-kori temploma, amelyet több mint százmillió forintos rekonstrukciót követően szombaton adtak át ünnepélyes külsőségek között.

<

A leendő kulturális főváros közelében

Az épület felújítása és az ahhoz kapcsolódó feltárási munkálatok állami forrásból, a Nemzeti Örökség Program keretében, hat éven át folytak - tette hozzá Szarkándi Lajos, a település polgármestere. Beszámolt arról, hogy a támogatásnak köszönhetően statikailag megerősítették a templomot, fából készült tetőszerkezetét, elvégeztették a bádogosmunkákat, kicserélték a nyílászárókat, restaurálták falait, a szószéket, végül a tornyát újravakolták.

A templom főhajója a XIII., gótikus szentélye a XIV. században épült, majd több kisebb-nagyobb átalakítást is végeztek az épületen. Az utolsó nagyobb beruházás 1827-ben volt, akkor építették a jelenleg is álló barokk stílusú tornyát.
A polgármester megjegyezte: a református templom a beruházás előtt
életveszélyes állapotban volt, korábban felkerült a World Monuments Fund (Világ Műemlékei Alap) listájára, azaz a New York-i székhelyű szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb, támogatásra érdemes műemléke közé sorolta.

Szarkándi Lajos beszámolt arról, hogy miután a református közösség létszáma az elmúlt évtizedekben csökkent a 280 lelket számláló faluban, az egyház és az önkormányzat nemcsak vallási, hanem kulturális célra is hasznosítani kívánja a templomot.  Szeretnénk, ha a jövőben minél több turista lenne kíváncsi Túronyra. A templom otthont adhatna koncerteknek, az épület előtti térre tervezett szabadtéri színpadon pedig sok közönségcsalogató programot szervezhetnénk - mondta a polgármester. Szerinte a fejlesztések az Európa kulturális fővárosa címet elnyert Pécs közelsége miatt is kifizetődnének a falunak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújult Túrony Árpád-kori temploma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra