Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

5000 éves arany tőrt találtak Bulgáriában

2006. augusztus 8. 13:15

Ötezer évesre becsült, aranyból és platinából készült trák tőr került elő Bulgária középső részén egy ásatáson.

<

Dimitrov és a tőr

Martin Hrisztov régész szerint a 16 centiméter hosszú tőrön kívül csapata ugyanott rábukkant több mint 500 arany gyűrűre is, amelyek feltehetően valamilyen ősi ékszer tartozékai voltak.

Bozsidar Dimitrov, a bolgár nemzeti történeti múzeum igazgatója szerint a tárgyakat, amelyek teljes épségben őrződtek meg, hamarosan kiállítják majd. A műkincsek Szófiától 120 kilométerre keletre kerültek elő, ahol már hosszabb ideje folynak ásatások, mégpedig igen aprólékos munkával, mert kiderült, hogy Dabene község határában valaha jelentős trák település volt, így a vidék valóságos kincsestár a régészek számára. Találtak már aranyérmet, ezüstből készült edényeket, bronzból és ezüstből készített, rituális rendeltetésű késeket, a fazekasság ősi emlékeit.

Hrisztovék az elmúlt két évben több mint 15 ezer miniatűr aranygyűrűt leltek Dabene közelében - koruk öt-öt és fél ezer évre tehető. Ami külön érdekes, az arany ékszerek, illetve tartozékaik kialakítása meglepően hasonlít azokéhoz, amelyeket Heinrich Schliemann német régész talált az ősi Trója maradványai között.

A trákok a mai Bulgária, Románia, Macedónia, Törökország és Görögország területén éltek, a görög és a római civilizáció határán. Gyakori háborúkat vívtak a fejlettebb szomszédokkal, míg végül i.sz. 45-ben eltűntek a térképről. A régészek az elmúlt évtizedek során számos leletet találtak meg a Bulgáriában lévő trák sírokban. Bár a közvélekedés szerint a trákok kultúrája nem rendelkezett írással, ezt mostanában többen szeretnék megcáfolni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

5000 éves arany tőrt találtak Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra