Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Klímaváltozás miatt tűntek el a neandervölgyiek

2006. július 28. 11:00

A neandervölgyi ősember kihalását nem betegség vagy `népirtás`, hanem klímakatasztrófa okozhatta - legalábbis erre utalnak a legújabb kutatások.

<

A Neander-völgyi és a Homo sapiens

Két drámai változás, mintegy 40 és 30 ezer évvel ezelőtt leszűkítette a neandervölgyi ősember élőhelyét, ugyanakkor a későbbi melegedés és a kedvező életfeltételek már a modern ember elődjét csalogatták Európába - állapították meg a németországi Neandervölgyi Múzeum kutatói az elmúlt 5-6 évben végzett elemzéseik alapján.

A múzeum igazgatója elmondta, hogy geológiai vizsgálatok és régészeti leletek alapján vonták le ezeket a következtetéseket. Az első klímaváltozás után nemcsak a hirtelen felmelegedés, hanem Dél-Olaszországban egy hatalmas vulkánkitörés is rontotta az ősember életfeltételeit, ugyanis a Földközi-tenger térségében hatalmas méretű sivatagosodás következett be.

Arra a kérdésre, hogy hova tűnt a neandervölgyi ősember, a legújabb modell-számítások válaszolnak: eszerint a melegebb időjárás idején sem élhettek az Atlanti-óceán és Dél-Oroszország között 90 ezernél többen, a jégkorszak idején pedig csak tízezren maradtak.

A később kialakult optimális feltételek, amelyek nagy zöld felületekkel és állatcsordákkal az új bevándorlókat csalogatták Európába, a neandervölgyieknek is kedveztek, de rajtuk - csekély létszámuk miatt - már semmi sem segíthetett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Klímaváltozás miatt tűntek el a neandervölgyiek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra