Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mengele csak rövid fejezet a náci orvostudományban

2006. július 20. 13:15

<

Megdöbbentően sok tekintélyes orvosprofesszorral

Az összegyűjtött dokumentumok alapján először az Amerikai Orvostörténeti Társaságban tartott előadást, mivel úgy vélte, `ez nem zsidó ügy, ez az egész emberiséget érintő probléma, hiszen többek között 600 ezer magyar állampolgárt küldtek ártatlanul a halálba` - mondta. Az előadásnak fantasztikus visszhangja lett, amelynek nyomán számos tévéinterjú és cikk született. A könyv első része a német orvostudomány fasizálódását, a második a különböző orvosi kísérleteket tárgyalja, a harmadik pedig a jelenség etikai értékelésével foglalkozik.

Alfred Pasternak szerint e kísérletek három kategóriába sorolhatók: az elsőbe a német hadsereg számára folytatott kísérletek tartoznak, amikor először a világtörténelem során élő embereken próbáltak ki különféle betegségek - például flekktífusz - elleni oltóanyagokat. Ide tartoznak azok a kísérletek is, amikor különböző mélységű bemetszéseket végeztek a foglyok alsó végtagján, hogy kitapasztalják, hogyan gyógyul, ha egyáltalán gyógyul a seb, amennyiben szemetet, vagy üvegszilánkot dörzsölnek bele.

A második csoportot olyan `kutatások` alkották, amelyek a német faj felsőbbrendűségét voltak hivatottak bebizonyítani. A szerző szerint Mengele összes kísérlete antropológiai tárgyú volt, de végeztek csontvázkísérleteket is - megöltek foglyokat, hogy az izmoktól és minden egyébtől megszabadított csontvázon különböző antropológiai méréseket végezzenek.

A harmadik csoportot a tábori orvosok kísérletei alkotják, akik a legőrültebb ötleteiket próbálták ki a foglyokon. Akadt olyan, aki azt vizsgálta, hogy tűző napon meztelenül, élelem és ital nélkül mennyi idő alatt pusztul el az ember, vagy hogy mekkora adag fájdalomcsillapító lehet halálos, de végeztek homoszexualitás-elleni műtéteket is.

A könyv utolsó fejezete 184 olyan német orvos életrajzát tartalmazza, akik tevékenyen részt vállaltak a kísérletekben. `Megdöbbentő, hogy milyen sok addigra már ismert, tekintélyes orvosprofesszor volt közöttük` - mondta Alfred Pasternak, aki úgy érzi: könyvével adósságot ró le.

A professzor egyébként egy most megjelent könyvétől független kutatás során azt tanulmányozta, hogy milyen nőgyógyászati kihatásokkal járt a koncentrációs táborokban töltött idő a túlélők további életére: a tanulmány hamarosan amerikai nőgyógyászati szaklapban lát napvilágot.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mengele csak rövid fejezet a náci orvostudományban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra