Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Regény a terroristává váló lázadóról

2006. július 14. 14:00

"Forradalmi pasztorál" címmel regényt írt Patricia Hearstről, a terroristává vált milliárdoslányról Christopher Sorrentino amerikai író.

<

1974. február 4-én egy három emberből álló kommandó
behatolt Berkeley egyetemi város egyik lakásába és elrabolta Patricia Campbell Hearst-öt, Randolph Hearst kaliforniai milliárdos lányát, William Randolph Hearstnek - aki Orson Welles "Aranypolgárának" mintáját szolgáltatta - unokáját.

Pár héttel később az addig kedves, szelíd lány kezében egy félautomata fegyverrel részt vett egy rablásban, amely a tv által egyenes adásban közvetített lövöldözésbe torkollott. A rendőrséggel vívott tűzharcban a banda hat tagja a helyszínen meghalt, a többiek börtönbe kerültek. Patriciát öt évre ítélték, de másfél év múlva Jimmy Carter elnöktől kegyelmet kapott. Ma férjnél van - testőréhez ment feleségül - két gyermeke van, a Connecticut állambeli Greenwich-ben él.

A könyv rekonstruálja börtönéletét, bemutatja környezetét és a 60-as, 70-es évek diákjait. "Ez Amerikai paradoxonja. Olyan gazdagok és biztosak vagyunk magunkban, hogy évi 20 ezer dolláros tandíjat fizettetünk egy egyetemért, amely arra tanítja a diákot, miként legyen marxista" - mondta az író a Corriere della Sera című olasz napilapnak. Sorrentino Patriciát szimbólumként láttatja. "Olyan különös volt, ami akkor történt. Mintha a nagy amerikai terv a társadalom valamiféle utópisztikus átalakítására egyszerre csak az egyének saját átalakulásának programjává változott volna. És Patty éppen ezt a megváltoztatom magamat jelszót szimbolizálta. Életét addig meghatározta családjának hírneve és hatalma, és ő felégetett minden hidat. A rendszert, amelyben addig élt, disznók és fasiszták tömegének nevezte" - tette hozzá.

Patricia Hearst elrablói, akik magukat a Szimbiózis Felszabadító Hadseregének nevezték magukat, és akiket az író "jómódú családokból származó, zavaros forradalmároknak" nevez, először azt követelték az apától, hogy Kalifornia szegényei között osszon szét egymillió dollár értékű élelmet. Közölték, hogy a lány kiszabadulásáról csak azután tárgyalnak. A szülők kaptak viszont Patriciától magnószalagra vett üzenetet, amelyben közölte, hogy elrablói rábízták a döntést: hazamegy-e vagy hozzájuk csatlakozik. "És én választottam, velük maradok és harcolok" - mondta.

Mi történt vele? Patricia Hearst 1982-ben megjelentette Minden titkos dolog címmel visszaemlékezéseit, de a könyvben nem tisztázta ezt a kérdést. Az író szerint elrablása segített neki kikerülni egy türhetetlen helyzetből, amelyben mindig szülei határozták meg, hogy mit kell tennie. Küszöbön volt házassága is valakivel, akit nem szeretett. "Az elrablás volt a legjobb dolog, ami vele történhetett. Egycsapásra megszabadította mindentől."

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Regény a terroristává váló lázadóról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra