Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mátyás király a legnagyobb románok között

2006. július 12. 14:00

Mátyás király és Hunyadi János is bekerült a száz legnagyobb román közé egy román televíziós szavazójáték során, mivel a két személyiségen a magyar és a román történetírás egyaránt osztozik.

<

A bukaresti közszolgálati televízió hetekkel ezelőtt kezdeményezett egy olyan nagyszabású szavazójátékot, amilyet korábban a Magyar Televízió is szervezett A Nagy Könyv címen. Romániában ezúttal a projekt kezdeményezői arra voltak kíváncsiak, kit tart a lakosság a legnagyobb románnak. A kérdezés heteken keresztül zajlott, a világbajnokságról szóló adások meghívottaitól kezdve az utca emberéig nagyon sokan megnevezhették a legnagyobb románt.

Bejutottak a Top10-be: Antonescu, Ceasescu, Vlad Tepes
Ismerje meg a 100-as listát!
 

Többen magyar történelmi személyeket is neveztek a versenybe. Mostanra kiderült, a százas toplistán két magyar történelmi személyiségnek a neve is megjelenik. Mátyás király az összesített eredmények szerint a 61. helyen áll, jócskán megelőzve a 98. helyre került Hunyadi Jánost. A lakosság egy részének tudatában vélhetően a román történetírás szemlélete tükröződik, amely szerint e két nagy személyiség valójában román volt.

Mivel a kezdeményezők nem szabtak korlátokat, nem jelöltek meg semmilyen kategóriát, a válaszadók szívük szerint nevezhettek meg bármely területről és bármely korból személyiségeket. Ez a korlátlan szabadság a román média éles bírálatát váltotta ki. Több tekintélyes sajtóorgánum is úgy vélte, hogy emiatt a kezdeményezésből pusztán "nagy katyvasz" lett.

Ön szerint ki legyen a legnagyobb magyar? Itt szavazhat rá!

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mátyás király a legnagyobb románok között

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra