Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítják Marilyn Monroe aktfotóit

2006. július 6. 11:00

`Marilyn. Az utolsó szeánsz` címmel nyílt kiállítás a párizsi Maillol Múzeumban Marilyn Monroe aktfotóiból, amelyeket Bert Stern amerikai fotós készített a szex-szimbólumról halála előtt alig két hónappal.

<

három nap alatt készült 2571 legendás felvételből a fotós által kiválogatott, kinagyított és felkasírozott 59 kép egyetlen egyszer került közönség elé 1982-ben egy amerikai kiállításon. A tablókat nem sokkal később Leon Constantiner egy árverésen megvásárolta. A New York-i műgyűjtő most járult hozzá először, hogy gyűjteménye teljes egészében bemutatásra kerüljön. A tárlat október 30-ig látogatható a francia fővárosban.

Az egymillió dollárért biztosított kiállítás eszmei értéke fotónként 17 ezer dollár. A megnyitón megjelent a 77 éves fotós is, aki úgy véli: a fotósorozat az ő szerelmi története Marilynnel. A Vogue című magazinnak dolgozó Stern 1962-ben a legkeresettebb divatfotósok közé tartozott: Gary Coopertől Charlie Chaplinen és Catherine Deneuve-ön át Alain Delonig mindenki kamerája elé állt. És meglepetésére Marilyn Monroe is azonnal elfogadta a felkérést.

A fotós 1962 júniusában stúdiója helyett
inkább a Los Angeles-i Bel Air Hotel egyik lakosztályába invitálta a sztárt, akinek menedzsere azt ajánlotta, hogy néhány üveg Dom Pérignon pezsgővel várja. Stern szerint az öt órás késéssel érkezett sztár levert és szomorú volt, gyógyszereket szedett, mert Georges Cukor éppen akkor rúgta ki sorozatos késései miatt a Something's Got to Give című filmből. Marilyn azonban rávetette magát az előre elkészített sálakra és ékszerekre, s maga ajánlotta fel azonnal, hogy kizárólag azokat viselje a képeken. Bár az arcát finoman kisminkelte, nem bánta, hogy nem sokkal korábbi epeműtétnek sebhelye esetleg látszani fog. Stern 12 órán át folyamatosan fotózta Monroe-t.

Az eredményt meglátva a Vogue elállt a túl merésznek vélt fotók közlésétől
és egy ruhás sorozatot rendelt Monroe-ról, amit Stern szállított is. A közlésre szánt, közszemérmet nem sértő képek készítése közben - a fotós emlékei szerint - azonban a sztár egyszer csak megkérte, hogy csináljanak még egy aktsorozatot. E második és utolsó fotószeánsz még teljesebb lett, mert Marilyn minden arcát megmutatta a melankolikustól a kéjvágyón át a lázadóig. Stern addig fotózta és közben itatta pezsgővel a színésznőt, amíg az el nem aludt. Az utolsó képek hajnali 3-kor már az alvó Marilyn Monroe-ról készültek. A színésznő pár héttel később öngyilkos lett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítják Marilyn Monroe aktfotóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra