Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Palotajátékok Visegrádon

2006. július 7. 10:15

A hét végén 22. alkalommal tartják meg a Visegrádi Palotajátékok három napos rendezvénysorozatát, amely az évek során a Duna-kanyar legrangosabb nyári kulturális rendezvényévé lépett elő - közölte a szervező kedden az MTI-vel.

<

`A történelmi időutazásnak is felfogható jelmezes, sokszereplős rendezvény színtere a királyi palota, ahol a középkor udvari élete elevenedik fel lovagi tornákkal, hétpróbával, vásári forgataggal, finom hagyományos ételekkel` - mondta Cseke László. Megtartják a híres Toldi vetélkedőt is, amelyen eldől ki az ország legerősebb embere, aki malomkődobásban és petrence rúd fél kézzel tartásában bizonyíthatja be, hogy izmai acélból vannak.

Az események sora pénteken délelőtt a korhű ruhába öltözött királyi menettel veszi kezdetét, 400 apród, lovag, udvarhölgy alkotja a menetet. A felvonulók között 6 ország hagyományőrző egyesületeinek csoportjai megmutatják milyen is volt a régi viselet.

A nap látványosságai közé tartozik a páncélos lovagok összecsapása, íjászverseny, solymászok bemutatója, a gyerekeket pedig különféle játékok várják. Újdonságként pedig a Duna-parton kiköt egy igazi, a középkorban használatos gálya, amelyet evezősök hajtanak, 18 utast szállítva a vízen.

Mindhárom nap az elmúlt századok vásári hangulata is visszaköltözik Visegrádra, a felállított sátrakban kézművesek, lacikonyhások kínálják műremekeiket. A finom borokat is ki lehet hörpinteni a kupákból, s rá áfonyával ízesített vadhúsok, sült halak dukálnak. Zenészek, vásári komédiások is színre lépnek. A palotajátékokra 50 ezer vendéget várnak, közöttük külföldi turistákat - mondta Cseke László.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Palotajátékok Visegrádon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra