Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyílt a felújított Smithsonian

2006. július 4. 15:00

Hat évig tartó, 283 millió dolláros (mintegy 63 milliárd forintos) átépítés után szombaton nyílt meg a washingtoni Smithsonian Intézet épülete, amelyben az amerikai főváros két híres művészeti múzeuma, a National Portrait Gallery és az American Art Museum található.

<

Az úgynevezett Old Patent Office-épület mai neve, a benne található két nagy gyűjteményre utalva, Donald W. Reynolds Center for American Art and Portraiture, de továbbra is két külön intézménynek számít az egyaránt a Smithsonianhoz tartozó portrégaléria és amerikai művészeti múzeum.

A felújítás és átépítés eredményeként nőtt a kiállítási tér és a látogatók is tanúi lehetnek majd az üvegfal mögött dolgozó restaurátorok munkájának. Az American Art Museum a felújítást követően a maga, 7 ezer művész 41 ezer alkotásából álló gyűjteményéből 5 ezret képes kiállítani.

National Portrait Gallery 19 400 darabos kollekciójából 14 különböző kiállítási anyagot mutatnak be. Az amerikai elnökökről készült legismertebb portrék állandóan ki lesznek állítva, de a teljes, 1200 darabos elnökportré-anyagot váltakozva fogják bemutatni. 300 évre visszamenőleg őriznek itt amerikai történelmi portrékat, a fotózás kezdetétől fényképeket, és itt tárolják a Time Magazine 1600 címlapjának eredeti kliséit is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyílt a felújított Smithsonian

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra