Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Online építészettörténeti kalauz

2006. július 5. 13:15

Az Angliában júniusban megtartott építészeti héten különleges audiokalauz segítette a londoni építészet története iránt érdeklődőket.

<

Könnyű sétára hangolódva

A brit építészhét (Architecture Week) rendezői idén podwalk-kiegészítővel szerelték fel látogatóikat. A podcast (audiokalauz) és a walk (séta) szavak összetételéből létrejött eszköz segítségével letölthető mp3-ak útmutatásai alapján meghatározott helyről indíthatunk londoni városnéző sétát, és a lejátszón hallható idegenvezetést követve feltérképezhetünk egy adott városrészt. A brit építészhét honlapja részletes információkkal szolgál a kiinduló- és végpontokról, a séták időtartamáról is. A kísérőszöveget neves angol építészek és dizájnerek szolgáltatják, külön kiemelve a számukra kedves helyeket is.

Podwalk-túra Londonban

A brit példánál maradva a Bristol Blitzed weboldalon ellátogathatunk a háború előtti Bristolba, ahol szintén podcastok alapján, eredeti fotók és oral history visszaemlékezések segítségével ismerhetjük meg a város épített örökségének második világháborús veszteségeit.

Magyar megfelelőként jelenleg talán a Népszabadság sorozata említhető meg, ahol rövid beszélgetések alapján mutatnak be egy adott utcát vagy környéket Budapesten. A példa inspiráló lehet magyar múzeumok és kulturális intézmények számára is, hiszen elérhetőbbé és élhetőbbé teszik Budapest épített örökségét.

És Ön? Szívesen bandukolna a magyar főváros utcáin egy hasonló bédekker segítségével? Kipróbálna egy letölthető idegenvezetést Magyarországon?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Online építészettörténeti kalauz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra